Wpis z mikrobloga

#excel

Cześć, chce zrobić plik w excelu który ma za zadanie dopasować i połączyć dwie komórki

Wstępnie daje mu takie info :

Numer sklepu | poziom blokady
2222 | 1.2.3.4
3333 | 1.2

Generalnie numery sklepów nie mają żadnej reguły i chce uzyskać wtedy coś takiego jak:
22221.2.3.4
33331.2.1.1
33331.2.2.1
33331.2.3.1
33331.2.3.2
33331.2.3.3
33331.2.3.4

Tyle razy jest to 3333xxxx bo pod tym 1.2 kryje się takie rozszerzenie

Ta druga wartość to drabinka (podałem przykład). Docelowo ma mieć cztery cyfry ale czasem podam mu całe cztery a czasem tylko część bo chcę żeby mi dopisał i stworzyl tyle linii ile potrzebuje

Warunki:
Może być różna liczba sklepów
Może być różny poziom blokady czyli np 1.2 1.2.3 1.2.3.4

Czego mogę tutaj użyć?
  • 19
@daredevil944: Skąd excel ma wiedzieć co dopisać? Skąd my mamy to wiedzieć? Nie do końca rozumiem Twój przykład. Dlaczego na liście nie dopisałeś np. 33331.2.1.4? Po prostu nie rozumiem reguły, według której coś ma być dopisywane.
  • 0
@jgruszka93 no właśnie zastanawiam się co tutaj najlepiej zastosować bo w zależności od tego co mu podam są różne możliwości tego co powinien stworzyć.

Może spróbuję wyjaśnić jeszcze raz, mam sklepy 2222 i 3333. Do tych numerów sklepu muszę dopisać kod który składa się z czterech cyfr np 1.2.3.4 - tylko na tym poziomie mogę to łączyć. Problem w tym że każda z tych czterech cyfr to jakiś poziom i czasem jest
@daredevil944: nadal nie do końca. Nie rozumiem dlaczego w tym momencie:

Sklep oraz co połączyć

2222 | 1.2.3.4 - tutaj nic nie musi robić bo na tym poziomie wrzucam to w system

2222 | 1.2 - tutaj chciałbym żeby sobie to rozbił na tyle poziomów ile jest dalej czyli zrobił z tego np dwie linie. takie jak

22221.2.1.1

22221.2.2.1

excel ma dopisać akurat .1.1 i .2.1 a nie np. .2.2
Nie
tutaj chciałbym żeby sobie to rozbił na tyle poziomów ile jest dalej czyli zrobił z tego np dwie linie. takie jak

@jgruszka93: ale te poziomy "ktore sa dalej" tez sa gdzies zapisane? malo jasny jest twoj opis
tutaj chciałbym żeby sobie to rozbił na tyle poziomów ile jest dalej czyli zrobił z tego np dwie linie. takie jak

ale te poziomy "ktore sa dalej" tez sa gdzies zapisane? malo jasny jest twoj opis.
musisz podac dokladne dane przykladowe wejsciowe i wyjsciowe, twoj przyklad tego nie spelnia, bo podajesz jakis wynik, ktory bierze sobie skads jeszcze dane (z jakichs dodatkowych zrodel/nieznanych nam zalozen)

przykladowo:

na arkuszu 1 mam dane:

3333
@takija: chyba wie, ale nie umie wytlumaczyc :( standardowy problem "no przeciez to proste, czego nie rozumiesz" kogos, kto siedzi w danym temacie.
@daredevil944:

Potrzebujesz vba albo magika od power query. Gdyby to byla baza danych z sql, to bym uzyl outer left join z like tylko na kolumnie podkategorii, bo reszta jest w sumie tylko dla ozdoby:
skoro masz kolumne “blolada”, ktora moze byc postaci x, x.y, x.y.z, x.y.z.a, to wybranie danych blokada* z kolumny “podkategoria” zalatwia sprawe. Np. dla poziomu blokady 1.1 wybranie 1.1* z podkategorii da w wyniku 1.1.1.1, 1.1.1.2
Teraz