Będę robić bramę sterowaną dodatkowo smsem/aplikacją. W zasadzie po to, aby otwierać i zamykać ją pod moją nieobecność. Czy jakiś producent ma taką opcję, że zostanę również powiadomiony o tym, że bariera podczerwieni została przerwana? Przykładowo, pracownik wyjeżdża i nie musi mnie informować, że już go nie ma na, po prostu ja dostaje info o przerwanej wiązce. Niby mógłbym uruchomić drugą aplikację do monitoringu i obserwować, ale to debilizm a prosić o to aby dał mi znać to też bez sensu. Ewentualnie mógłbym sobie zaprojektować i zrobić ustrojstwo, które uruchomi bramę dla zamykania w przypadku przerwania tej wiązki dwa razy i jak nie znajdę gotowego rozwiązania to czeka mnie puszczenie skrętki z rozdzielni do bramy.
@Zarzutkkake: @przemek_posp: dobrze mowi. Jedyna sluszna opcja. Masz sterowanie przez clipa lub sms, powiadomienia o stanie wejsc/wyjsc dowolnie mozesz konfigurowac i zdalne dodawanie/usuwanie numerow jest bajecznie proste w porownaniu np do proxima gsm eco. Od paru lat tylko tego elmesa zakladam jak robie jakies szlabany na wspolnotach mieszkaniowych i oprocz tego ze w jednym musialem po pol roku dokupic lepsza antene (przypuszacz ze tu wina bedzie lezec po stronie operatora
@przemek_posp @Voyo z tego co widzę, to jest coś co potrzebowałem. Czyli nie będę musiał do satela montować sima a alarm, brame i monitoring ogarnę elmesem. Zajebiście Panowie, dziękuję. Aczkolwiek jest coś na 6 wyjść przekaźnikowych? Ten ma tylko 4, gdzie i tak skrętkę muszę do bramy aczkolwiek bez sterowania wtedy alarmem, który ma tylko jedno wyjście.
@Zarzutkkake: A myślałeś może o rozbudowaniu alarmu i sterowaniu nim bramą? Ja mam u siebie satela perfectę i dodatkowy moduł wyjść INT-O, a w nim 8 przekaźników to sterowania czymkolwiek. Za pomocą SMS mogę odczytywać stan bramy, otwierać bramę, furtkę, zapalać światło przed domem + do tego mam wszystkie powiadomienia z alarmu (np. brak zasilania, informację o załączeniu i wyłączeniu czuwania wraz z informacją o użytkowniku który to zrobił, z której
@Xargo1 mam już kupione satel perfecta 16. Normalnie wziąłbym co innego aczkolwiek dostałem zestaw czujki zalania, dymu, czadu, 6 ruchu, 2 kontraktony, dwie syreny i skrzynka za... 500zł. Czyli zyskałem spokojnie jakiś 1000zł.
@Zarzutkkake: Też mam u siebie właśnie Perfectę 16 - i to w niczym nie przeszkadza. Na głównej płycie masz 8 wejść i 4 wyjścia, resztę (kolejne 8 wyjść i 8 wejść) załatwiasz dodatkowymi płytami - ekspanderami INT-E oraz INT-O. Perfecta 32 od 16 różni się tym, że przyjmuje 3 ekspandery wejść, a nie tylko 1 - i to naprawdę cała różnica.
@Xargo1 no dobra, ale nadal nie widze w p16 takiego wyjścia jak dla mnie, czyli np zamykanie bramy po drugim przerwaniu bariery podczerwieni. Czyli, otwieram bramę, auto wjeżdża i przerywa wiązke podczerwieni, potem auto wyjeżdża, przerywa wiązkę drugi raz i brama z automatu rozpoczyna zamykanie się. Nie widzę tego przy satelu, no chyba, że robię to dodatkowymi przekaznikami a tu wolę uniknąć babrania się z tym.
@Zarzutkkake: Dałbym sobie rękę uciąć, że był tryb podwójny wejścia, ale sprawdziłem i faktycznie - on działa tylko do 255s. Ale w sumie ten elmes chyba też chyba tego nie obsluguje - czy się mylę? No i w sumie IMHO to nie jest dobry pomysł - bariera nie sprawdza kierunku ruchu aut. Wjadą Ci dwa auta jeden po drugim albo auto a za nim ktoś pieszo, brama się zamknie i będziesz
@Xargo1 brama jest tylko dla magazynu. Przemyślane rozwiązanie. Właśnie 255s mnie nie rajcuje. Elmes również tego nie ma ale nie widzę problemu wrzucenia do niego skrętki plus przekaźników. Z kolei w skrzynce satela wolę mieć porządek.
@Zarzutkkake w elmesie można się pobawić z wejsciami i wyjściami. Nie wiem czy to się sprawdzi, ale może podać sygnał z foto równolegle do pierwszego wejścia i na styk przekaźnika (i z przekaźnika podłączyć drugie wejście). Po sygnale podanym na pierwsze wejście elmes wysterowuje przekaźnik (zamyka styk) i po drugim sygnale z foto sygnał by poszedł na drugie wejście które by zamykało bramę i musiało by resetowac stan przekaźnika.
Przykładowo, pracownik wyjeżdża i nie musi mnie informować, że już go nie ma na, po prostu ja dostaje info o przerwanej wiązce. Niby mógłbym uruchomić drugą aplikację do monitoringu i obserwować, ale to debilizm a prosić o to aby dał mi znać to też bez sensu. Ewentualnie mógłbym sobie zaprojektować i zrobić ustrojstwo, które uruchomi bramę dla zamykania w przypadku przerwania tej wiązki dwa razy i jak nie znajdę gotowego rozwiązania to czeka mnie puszczenie skrętki z rozdzielni do bramy.
#inteligentnydom #elektryka
Aczkolwiek jest coś na 6 wyjść przekaźnikowych? Ten ma tylko 4, gdzie i tak skrętkę muszę do bramy aczkolwiek bez sterowania wtedy alarmem, który ma tylko jedno wyjście.
No i w sumie IMHO to nie jest dobry pomysł - bariera nie sprawdza kierunku ruchu aut. Wjadą Ci dwa auta jeden po drugim albo auto a za nim ktoś pieszo, brama się zamknie i będziesz
Właśnie 255s mnie nie rajcuje.
Elmes również tego nie ma ale nie widzę problemu wrzucenia do niego skrętki plus przekaźników. Z kolei w skrzynce satela wolę mieć porządek.
Nie wiem czy to się sprawdzi, ale może podać sygnał z foto równolegle do pierwszego wejścia i na styk przekaźnika (i z przekaźnika podłączyć drugie wejście). Po sygnale podanym na pierwsze wejście elmes wysterowuje przekaźnik (zamyka styk) i po drugim sygnale z foto sygnał by poszedł na drugie wejście które by zamykało bramę i musiało by resetowac stan przekaźnika.