Wpis z mikrobloga

#elektryka #elektrotechnika #kuchnia

Chcę wymienić kuchnię w nowo kupionym mieszkaniu w bloku (lata sześćdziesiąte) z gazowej na indukcję. Instalacja jest już wymieniona, z licznika jest pociągnięty przewód pod trzy fazy do kuchni- tak to zastałem. Obecna moc przyłączeniowa to 4,5 kW, spółdzielnia kręci nosem na zwiększenie jej powyżej 10,5 kW. Widzę, że standardowe kuchnie indukcyjne to 7,4 kW. Czy te 10,5 kW na całe mieszkanie wystarczy? Ogrzewanie mieszkania miejskie, CWU niestety z bojlera elektrycznego, oprócz tego standard- pralka, odkurzacz, telewizor, komputer.
  • 11
@kacor87:
Suszarki raczej mieć nie będę nigdy, mam tuż obok duży strych, może nie zostawiłbym tam drogich rzeczy ale wątpię żeby ktoś mi kradł pranie, nie jest to patologiczna kamienica ;)
@kacor87: @Czill23:
Tak, to jest kwestia załatwienia u Operatora żeby mi wymienili licznik, jednocześnie mieszkanie jest spółdzielcze własnościowe (a nie po prostu własnościowe), więc korzystam z mediów poniekąd na warunkach spółdzielni, na razie rozmawiałem o mocy przyłączeniowej 16 kW i marudzili.
@kacor87 dobrze napisane, jak czytam na Mirko albo grupkach fb (gdzie piszą ludzie co są w zawodzie od 10lat i więcej) że 2,5mm2 starczy i to jest za świat to ja #!$%@? nie chciałbym być ich klientem ni #!$%@?. 4mm2 to jest idealny przekrój na indukcję i piekarnik (przy założeniu że dociera tam 5x4)
A 2,5mm to jest za mało.
@korni007: no przyy 2,5 juz moze sie grzac ta miedz przy dlugim gotowaniu. zwlaszcza w puszce gdzie są łaczenia. Zasadniczo jak ktos może dać 4mm2 bo remontuje to te 20-50zł wiecej warto dać, zwłaszcza ze przy całkowitym koszcie remontu/budowy to tyle co nic. Niestety ale indukcja jest wymagająca. Potem mogą sie pojawić też spadki napięcia, elektronika bedzie wyłaczać cała płyte i problemy/nerwy etecera i co tera :)
A 2,5mm to jest za mało.

@korni007: @kacor87: Bez przesady. 5x4mm^2 błędem nie jest i może być nawet wskazany w instalacji, którą chcemy przygotować na przyszłosć do zasilania trójfazowego, ale na razie jest jednofazowa i chcemy w takim układzie podłączyć płytę, co wymaga zastosowania zabezpieczenia 25A lub 32A.
Przy zasilaniu trójfazowym 5x2,5mm^2 jest jednak w zupełności wystarczające, bo w takim obwodzie wystarcza zabezpieczenie 16A, gdyż ani piekarnik, ani płyta (przy
@kacor87: To też jest ważny aspekt. Jeśli nie wychodzi na 2,5, a niewiele brakuje, to można pomyśleć o 5x4.
W praktyce najczęściej ten obwód i tak leci przez RCD, więc musi być dobrze.