Aktywne Wpisy
BanderaFella +2
To mój pierwszy post na tym forum. Jestem Ukraińcem mieszkającym we Wrocławiu. Lubię to miasto, ponieważ tu jest wielu Ukraińców, czuję się jak w domu.
Nie do końca rozumiem was Polaków. Popełniacie przestępstwo rozsypując zboże na drodze. Nie macie empatii ani współczucia. Nasi ludzie umierają za was, a wy knujecie przeciwko nam i chcecie nas zniszczyć. My staramy się przetrwać i wygrać walkę z okupantem. Wy nam nie pomagacie, tylko wbijacie nóż
Nie do końca rozumiem was Polaków. Popełniacie przestępstwo rozsypując zboże na drodze. Nie macie empatii ani współczucia. Nasi ludzie umierają za was, a wy knujecie przeciwko nam i chcecie nas zniszczyć. My staramy się przetrwać i wygrać walkę z okupantem. Wy nam nie pomagacie, tylko wbijacie nóż
Ziom166 +9
#zalesie
Niewiele mnie rzeczy #!$%@? równie mocno co "altruisci", którzy czują potrzebę uczenia każdego, bez zgody/przyzwolenia osoby uczonej.
Przykład: Jakiś czas temu poszłam z znajomym na bilard do jakiegoś zwykłego lokalu typu bilard + kregle. Zasadniczo nic niezwykłego. No więc sobie gramy, jakieś podstawy mamy, ale z celnoscią średnio. Mimo to czerpiemy radość, ględzimy sobie, no jest miło ogólnie.
I wtedy się pojawią on - zjeb, który czuję potrzebę uczenia każdego naokolo
Niewiele mnie rzeczy #!$%@? równie mocno co "altruisci", którzy czują potrzebę uczenia każdego, bez zgody/przyzwolenia osoby uczonej.
Przykład: Jakiś czas temu poszłam z znajomym na bilard do jakiegoś zwykłego lokalu typu bilard + kregle. Zasadniczo nic niezwykłego. No więc sobie gramy, jakieś podstawy mamy, ale z celnoscią średnio. Mimo to czerpiemy radość, ględzimy sobie, no jest miło ogólnie.
I wtedy się pojawią on - zjeb, który czuję potrzebę uczenia każdego naokolo
Chcę wymienić kuchnię w nowo kupionym mieszkaniu w bloku (lata sześćdziesiąte) z gazowej na indukcję. Instalacja jest już wymieniona, z licznika jest pociągnięty przewód pod trzy fazy do kuchni- tak to zastałem. Obecna moc przyłączeniowa to 4,5 kW, spółdzielnia kręci nosem na zwiększenie jej powyżej 10,5 kW. Widzę, że standardowe kuchnie indukcyjne to 7,4 kW. Czy te 10,5 kW na całe mieszkanie wystarczy? Ogrzewanie mieszkania miejskie, CWU niestety z bojlera elektrycznego, oprócz tego standard- pralka, odkurzacz, telewizor, komputer.
Chyba że chcesz gotować prac i suszyć ubrania w suszarce elektrycznej jednocześnie.
Suszarki raczej mieć nie będę nigdy, mam tuż obok duży strych, może nie zostawiłbym tam drogich rzeczy ale wątpię żeby ktoś mi kradł pranie, nie jest to patologiczna kamienica ;)
Tak, to jest kwestia załatwienia u Operatora żeby mi wymienili licznik, jednocześnie mieszkanie jest spółdzielcze własnościowe (a nie po prostu własnościowe), więc korzystam z mediów poniekąd na warunkach spółdzielni, na razie rozmawiałem o mocy przyłączeniowej 16 kW i marudzili.
A 2,5mm to jest za mało.
@korni007: @kacor87: Bez przesady. 5x4mm^2 błędem nie jest i może być nawet wskazany w instalacji, którą chcemy przygotować na przyszłosć do zasilania trójfazowego, ale na razie jest jednofazowa i chcemy w takim układzie podłączyć płytę, co wymaga zastosowania zabezpieczenia 25A lub 32A.
Przy zasilaniu trójfazowym 5x2,5mm^2 jest jednak w zupełności wystarczające, bo w takim obwodzie wystarcza zabezpieczenie 16A, gdyż ani piekarnik, ani płyta (przy
W praktyce najczęściej ten obwód i tak leci przez RCD, więc musi być dobrze.