Wpis z mikrobloga

Mirasy, szukałem czegoś dzisiaj i znalazłem taki artykuł

https://www.efaktury.org/czy_otrzymane_faktury_vat_zawierajace_duze_litery_nazwy_spolki_zamiast_malych_stanowia_podstawe_do_obnizenia_podatku_naleznego_o_podatek_naliczony

Ktoś wysłał zapytanie do Urzędu Skarbowego czy kontrahent będzie mógł odliczyć podatek od faktury gdzie nazwa spółki jest napisana wielkimi literami. Niby nic szczególnego powiecie. Ale to mi uzmysłowiło jak ZAJEBIŚCIE przedsiębiorca jest w czarnej dupie jeżeli chodzi o zaufanie do przepisów podatkowych w naszym kraju skoro musi pytać o coś takiego. To oznacza, że przepisy podatkowe są totalnie skomplikowane i zagmatwane do granic absurdu.
Co za kraj.....jprd....

#podatki #us #faktura
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Stivo75 każda literówka w jpk to ewentualne ryzyko sankcji. Nawet jeśli wpisze się sp. z o.o. zamiast spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, bo po prostu system nie przewiduje miejsca na zbyt długą nazwę kontrahenta, to już się mogą dowalić bo ktoś ma w krs pełną nazwę
  • Odpowiedz
@Stivo75: dlatego większość programów ma możliwość importowania danych kontrahentów z ceidg.

Ale trzeba też pamiętać, że przed taką imbą jak kwestionowanie odliczenia vat, urząd wysyła pisemko i mamy 2 tyg. na poprawę jpk i jak poprawimy jest po temacie i sprawy nie było.
  • Odpowiedz