Wpis z mikrobloga

@Cyprok: o ile "Indianin" :bo Kolumb w tej pijackiej wycieczce myślał cały czas że znalazł drogę morską do Indii (no trochę go zniosło)tak nie wiem co złego jest w słowie "murzyn"
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Olaboga ale #!$%@?. Tak jakby w Afryce nie mieli swojego określenia na białych

@Jasper666: MZUNGU wcale nie jest obraźliwe!!! Przestań szkalować m*zynow. A tak serio to jak oglądam jakieś vlogi z Afryki i oni wydzierają się jak widzą białego to śmiać mi się chce. A drugi raz rozwala mnie jak biali ich tłumaczą xD
  • Odpowiedz
@Cyprok: nawet zakladajac ze murzyn jest obrazliwe to przeciez nie stalo to obok nigger jak chodzi o negatywne nacechowanie xD. Ci idioci trywializuja niewolnictwo i rasizm porownujac ze soba slowa murzyn i nigger
  • Odpowiedz
bo w XVI wieku, gdy do Polski dotarli pierwsi murzyni znajomość

@panropuch: myślę że świadomość istnienia czarnoskórych ludzi była obecna, przynajmniej w tej części decyzyjnej Polski, jeszcze wcześniej - na przykład herb Mora z murzynem był notowany przez Długosza w 1412 roku, a były także inne herby z wizerunkiem murzyna.
  • Odpowiedz
Samo w sobie słowo murzyn nie będzie obraźliwe, ale np jak się zwrócimy "ty murzynie" zamiast "proszę pana" jak do każdego białego, to już może.
  • Odpowiedz
@varres: inna teoria głosi, że pochodzi od praindoeuropejskiego ’murzati’ (wymawianego przez r oraz z jako oddzielne głoski), co oznacza „brudzić się”. Nic nie mam do „murzyna” , tak tylko mówię :)
  • Odpowiedz