Wpis z mikrobloga

@ziemba1: Bo może za wąsko patrzysz, spójrz na konserwatystów w innych państwach, np. w Wielkiej Brytanii czy Niemczech, u nas zaraz zostaliby nazwani lewakami. Tymczasem społeczeństwo, szczególnie ostatnimi czasy (chodzi mi raczej o dekady, nie lata) dynamicznie się zmienia, konserwatyści też musieli ewoluować, jeśli chcieli odgrywać znaczącą rolę. A u nas oczekujecie, że to świat się do was dostosuje :) Na dłuższą metę to słaby pomysł, ale mnie to nie martwi.
  • Odpowiedz
via Android
  • 14
@Takiseprzecietniak ewoluować czyli zgadzać się na liberalne postulaty. A najlepszy konserwatysta to taki który jest nim prywatnie a nie politycznie. Tak się zastanawiam czy Sikorski jest tym fajnym "konserwatysta" bo chcę aborcji do 12 tyg ciąży a ktos inny chciałby do ostatniego? O to tu chodzi? Bo jak tak na to patrzymy to konserwatystka może być nawet Kamala Harris.
  • Odpowiedz
ewoluować czyli zgadzać się na liberalne postulaty

@ziemba1: brawo, tak działa postęp
- "Konserwą" 200 lat temu byś był jakbyś mówił, że nikt poza królem nie powinien rządzić. "Liberałem" jakbyś uznał, że każdy ma prawo głosu.
- "Konserwą" 100 lat temu byś był jakbyś mówił, że kobiety nie powinny mieć prawa głosu. "Liberałem" jakbyś uznał, że kobiety mają prawo głosu.
- "Konserwą" 50 lat temu byś był jakbyś mówił, że homoseksualizm
  • Odpowiedz
@ziemba1: Wszystkie opcje muszą się dostosowywać do zmieniającego się społeczeństwa, bo tych zmian nie są w stanie kontrolować. To taka polityczna ewolucja, albo się zmieniasz, albo giniesz. I to zarówno w odniesieniu do całych formacji, jak i ich wewnętrznych składowych, a nawet konkretnych osób, które zbyt skostniałe i dogmatyczne z czasem odchodzą w cień, zastępowane przez elastyczniejszych partyjnych konkurentów. Na dogmatach można wygrać jedne czy drugie wybory, ale w dłuższym okresie
  • Odpowiedz
  • 8
@Takiseprzecietniak

Wielkiej Brytanii czy Niemczech, u nas zaraz zostaliby nazwani lewakami

Bo to są lewaki, dzbanie.

PO kiedyś miało konserwatywny rodowód, ale teraz to pospolita socjaldemokracja, a nie żadna nowoczesna konserwatywna partia.

O Niemczech możesz wciskać kit osobom, które nie znają Niemiec i języka.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@ziemba1: uwielbiam dyskusje Neuropy z prawakami
Rzeczowe argumenty, długie, złożone wypowiedzi vs dwa trzy zdania, kategoryczne i chlopsko-rozumowe, nie uznające szarości.
  • Odpowiedz
Strzelam, że za +50 lat w Polsce, "konserwy" będą się kłócić, czy eutanazja powinna być od 16 czy jednak od 18 roku życia

Im społeczeństwo bardziej wykształcone tym chce większego luzu społeczno-obyczajowego. Działa od kilkuset lat.

Prawaki tak mówią o wolności jednostki, a mam wrażenie, że są też pierwsze do jej odbierania xD

@niochland: oj troche za daleko się zagalopowałeś. Patrzysz na konserwatystów jakby zawsze stali po złej stronie historii. A
ziemba1 - > Strzelam, że za +50 lat w Polsce, "konserwy" będą się kłócić, czy eutanaz...

źródło: comment_1614414743tdUJiFTJY4FMaNnEDSg1mF.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@niochland: Strach przed innym, nowym, strach przed zmianą. Ma być #!$%@? ale stabilnie, bo to #!$%@? to oni znają całe życie i boją się, że jak się coś zmieni to będzie jeszcze bardziej #!$%@?.

Stąd ta retoryka TVPIS która prowadzi przekaz na naprawdę siermiężnym poziomie, trafiający do totalnego betonu, których jedynym narzędziem researchu jest chłopski rozum.

Prezydent tego kraju który wygłasza jakieś brednie o ideologii LBGT to jest po prostu smutne.
  • Odpowiedz
Brytyjska "Partia Konserwatywna" od wielu lat obok konserwatyzmu nawet nie stoi.

@NijuGMD: Cały świat się myli - a prawdziwą wyrocznią w sprawie konserwatyzmu są aspołeczne konfederackie wykopki z Polski.
  • Odpowiedz