Wpis z mikrobloga

  • 12
Cebularze z ciasta na zakwasie, dość fajnie wyszły, polecanko.

- 200 g mąki pszennej;
- 120 g wody;
- 4 g soli;
- 3 g zakwasy żytniego.

Do tego:

1 cebula;
Łyżeczka maku;
Łyżeczka soli;
Pół łyżeczki bułki tartej.

Cebule pokroiłem w kostkę i zmieszalem z dodatkami, wstawiłem na noc do lodówki.

Zakwas zmieszalem z wodą, dodałem sól i mąkę. Wyrobiłem ciasto na gładką kulę i zostawiłem na blacie w kuchni na 12h (od 18:00 do 06:00).

Rano ciasto podzielilem na mniej-więcej równe porcje i zrobiłem z nich kulki, które wstawiłem do lodówki.

Kulki były w lodowce od 06:30 do 16:00. Po wyciągnięciu z lodówki stały na blacie około 30 minut.

Następnie je rozciagnalem na placki i nałożyłem wyjętą z lodówki cebulę.

Przed wsadzeniem do piekarnika posmarowalem jajkiem z mlekiem.

Piekłem 15 minut w 220°C.

#gotujzwykopem #pieczzwykopem #bojowkapiekarska #cebularz
Idahoo - Cebularze z ciasta na zakwasie, dość fajnie wyszły, polecanko. 

- 200 g mąk...

źródło: comment_1614267900aiJYHkb0SQxTWiojxOfHyE.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz