Wpis z mikrobloga

Jestem mamą samotnie wychowującą 5 dzieci w tym czwórkę niepełnosprawnych . Ośmieliłam zwrócić się do Państwa o wsparcie dla moich ukochanych dzieci . Alex najmłodszy, 6,5 lat autyzm F. 84 , Zaburzenia neurologiczne od urodzenia, wzmożone napięcie mięśniowe , zaburzenia hiperkinetyczne , wiotkość więzadłowo - stawowa, hipotonia osiowa , niezgrabność ruchowa, zez zbieżny obuoczny I wada wzroku , Zaburzenia si . Alex urodził się przedwcześnie i jest dzieckiem ryzyka okołoporodowego . Jego stan zdrowia zagrażał życiu, umieszczony w inkubatorze ,oddychał za pomocą respiratora z powodu odmy płucnej prawostronnej i zmiany o charakterze zapalnym.W siódmej dobie życia narastał poziom bilirubiny i stosowano fototerapię. Z powodu wzmożonego napięcia mięśniowego został skierowany i przyjęty do Ośrodka Wczesnej Interwencji gdzie został intensywnie rehabilitowany. Jego rozwój psychoruchowy przebiegał z dużym opóźnieniem i nieharmonijnie. Od szóstego miesiąca życia był pod opieką różnych specjalistów . Pierwsze kroczki stawiał dopiero po drugim roku życia. Rozwój mowy był zaburzony i opóźniony . Alex wymaga opieki wielospecjalistycznej , Psychiatra , fizjoterapeuta ,okulisty, regularnej i stałej terapii , psycholog, logopeda neurologopeda . Alex jest dzieckiem niepełnosprawnym i wymagającym specjalnej i indywidualnej formy nauki oraz dalszego stymulowania jego nie harmonijnego rozwoju. Aleks jest dzieckiem nadpobudliwym który agresywnie reaguje na zmiany .Alex wykazuje szereg trudności społecznych, komunikuje swoje potrzeby w specyficzny sposób. Brian, 7,5 lat Autyzm f84, upośledzenie umysłowe, Afazja , wiotkość więzadłowo - stawowa, hipotonia osiowa, niezgrabność ruchowa, boczne skrzywienie kręgosłupa , zez obuocznego zbieżny,zaburzenia sensoryczne, zaburzenia zachowania, zaburzenia lękowe i emocjonalne, napobudliwość psychoruchowa, wybiórczość pokarmową. Rozwój psychoruchowy m.in mowy jest bardzo opóźniony . Brayan jest dzieckiem napobudliwym i wybuchowym, miewa liczne ataki agresji które wymagają interwencji drugiej osoby i hospitalizacja. Agresywnie reaguje na bodźce zewnętrzne i na zmiany. Z tego powodu wyjście z domu jest bardzo utrudnione i uciążliwe . Brayan wymaga wzmożonej opieki (może być niebezpieczny)i dodatkowego wsparcia w codziennych czynnościach, nadal korzysta z pampersów . Jest dzieckiem nieświadomym na niebezpieczeństwa, lubi wspinać się na parapety, meble, balkon i jest nieświadomy zagrożeń np. nie zwraca uwagi na ruch uliczny i zawiesza się niespodziewanie dlatego wymaga wzmożonego nadzoru . Brayan posiada liczne stereotypie ruchowe i dźwiękowe które nie są akceptowane przez społeczeństwo, bardzo lubi się izolować. Żyje we własnym świecie i komunikuje się w ograniczony sposób. Brayan jest leczony farmakologicznie. Jest pod opieką wielospecjalistyczną i wymaga dalszej rehabilitacji, terapii i stymulacji rozwoju . Ze względu na jego poważny stan zdrowia Brian posiada specjalne nauczanie indywidualne w domu . Bliźniaczki, Natalia i Nicole , 9 lat autyzm F. 84, upośledzenie umysłowe, wzmożone napięcie mięśniowe, wiotkość więzadłowo - stawowa , afazja , boczne skrzywienie kręgosłupa, zaburzenia hiperkinetyczne, zez obuoczny rozbieżny , zaburzenia lękowo-depresyjne , zaburzenia zachowania /uwagi , zaburzenia sensoryczne . Rozwój psychoruchowy Natalii i Nikoli przebiega z opóźnieniem i nieharmonijnie ,z powodu wzmożonego napięcia mięśniowego zostały skierowane do ośrodka Wczesnej Interwencji gdzie otrzymały pomoc specjalistyczną, terapię i rehabilitację.Od szóstego miesiąca życia są pod opieką wielospecjalistyczną. Bliźniaczki są agresywne, płaczliwe i źle tolerują wszelkie zmiany planu dnia. Potrzebują stałego wsparcia dorosłej osoby w niektórych codziennych czynnościach obslugowych oraz stałego nadzoru gdyż nie są świadome otaczających ich niebezpieczeństw. Wykazują dużą potrzebę ruchu, uwielbiają się wspinać. Wymagają stałej uwagi ,należy powtarzać wielokrotnie polecenia gdyż mają problemy ze zrozumieniem mowy. Dziewczyny posiadają liczne stereotypy ruchowe które utrudniają funkcjonowanie codzienne , tak jak tłuczenie głową ścianę, o podłogę ,turlanie się na ziemi, wydawanie różnych dźwięków i odgłosów zwierzęcych . Mają poważne problemy w nawiązaniu kontaktu z rówieśnikamii iadaptacją,reagują napadami agresji i furii . Do Siódmego roku życia korzystały z pampersów. Mowa pojawiła się dopiero po piątym roku życia. Rozwój mowy jest zaburzony . Wymagają rehabilitacji, terapii , dalszego leczenia specjalistycznego , fizjoterapii . Córki z powodu nieprawidłowości budowy aparatu zgryzu i podniebienia ,wymagają leczenie i terapii logopedycznej. Wystepuje również wada wzroku która wymaga korekcji(czwiczenia ortoptyczne).Nicole potrzebuję terapii z powodu apraksji ruchowej gdyż bardzo utrudnia swobodne poruszanie się i codziennie funkcjonowanie . Ze względu na ich poważny stan zdrowia posiadają orzeczenie o specjalnym indywidualnym nauczaniu domowym. Cała czwórka wymaga leczenie farmakologiczne. Jola najstarsza córka, 12 lat , potrzebuje pomocy specjalistycznej gdyż choruje na zapalenie tarczycy i wymaga stałego kontrolowania stanu zdrowia . Sytuacja ogromnie obciąża zdrowie psychiczne mojej córki i potrzebuje wsparcia psychologicznego. Od siedmiu lat wychowuję dzieci samotnie . Nigdy nie otrzymałam wsparcia i pomocy od rodziny mojego byłego męża . Od samego początku , nie pamiętali nigdy o urodzinach nie zainteresowali się ich stanem zdrowia . Droga diagnostyczna była bardzo długa, wyczerpującą i kosztowna. Jeździłam niemal po całej Polsce, do przeróżnych Ośrodków diagnostycznych, Szpitalach, Przychodniach.Sama borykałam się diagnozowaniem, terapiami, wychowaniem, leczeniem dzieci i innymi przeciwnościami losu . Stan zdrowia psychicznego dzieci często utrudnia wyjście, robienie zakupów, załatwienie spraw. Każde z nich wymaga indywidualnego podejścia i całodobową opiekę. Cała moja uwaga poświęcona jest dzieciom, ich terapią i rehabilitacją, i wizytą lekarskim. Opieka jest bardzo wyczerpująca .Ostatnio borykam się problemami zdrowotnymi ,przywykłam do codziennego bólu w stawie ssż ,ciężko spożywać posiłki ,rozmawiać ,bóle głowy to moja codzienność .Podjęłam leczenie ale to długa droga i złożony proces .Bardzo pragnę aby wrócić do zdrowia i cieszyć się każdego postępu rozwoju moich dzieci. .Dziękuję za poświęcenie czasu ,zaangażowaniu w pomocy,zainteresowanie się moją sytuacją .Wszystkim wstępnie bardzo serdecznie dziękuję i liczę na każdą nawet drobną pomoc.
Pomagam.pl/63bdn6
jacqueline-orda - Jestem mamą samotnie wychowującą 5 dzieci w tym czwórkę niepełnospr...

źródło: comment_16140770501zHpMkpZXJLKXzTyvvvmRA.jpg

Pobierz
  • 35
@Inveth: W życiu nie zawsze można wszystko przewidywać .Większość osób po ślubie marzy o zakładaniu lub ew .powiększeniu rodziny .Marzy o kochającej , ,pełnej rodziny w którym tata też opiekuje się i pomaga.Ja ,niestety zostałam z tym wszystkim sama ,bez dachu nad głową .W momencie gdy odeszłam nie było zapomogi typu 500 +.Łatwo przychodzi krytykowanie ,trudniej jest ze zrozumieniem pewnych życiowych spraw.
Jestem mamą samotnie wychowującą 5 dzieci w tym czwórkę niepełnosprawnych

W życiu nie zawsze można wszystko przewidywać

@jacqueline-orda: ciężko mi się odnieść do tych słów. Zastanawia mnie brak pokory i przyznania się do jakiegokolwiek błędu.

Ciekawa czemu zawsze tylko kobieta jest odpowiedzialna za swoje czyny ,facet nigdy.

@jacqueline-orda: który facet? Nie widzę problemu, aby podać męża tudzież ojca dzieci o alimenty.

Proszę tylko zamiast ironicznie wyśmiewać pomyśleć ,co by było
@Ganicjusz: Mój były mąż .Dzieci z jednego małżeństwa .Chętnie poszłabym do pracy gdybym miała taką możliwość ,zrezygnowałam z powodu opieki nad dziećmi które wymagają calądobową opiekę .Posiadam certyfikat znajomosci języka angielskiego Cambridge.Z zawodu jestem planistą handlowym kierunek językowy .
@Inveth: Nie rozumiem ,proszę jaśniej ?Jeżeli chodzi o ilość dzieci ,to nie jest wyłącznie decyzja jednej osoby.Ślub nie jest gwarancją że mąż kiedyś nie odejdzie i zostawi własną rodzinę .Zakłada się jednak ze rodzice wspólnie będą wychowywać dzieci a jeżeli tak nie jest ,po rozstaniu ,wiadomo ciężar wychowania przeważnie spadnie na kobiecie.Ostatecznie odeszłam od męża jak byłam w ciąży z moim ostatnim dzieckiem .Decydowałam dla dobra moich dzieci że tak będzie
@Ganicjusz: Gdyby np.Pana córka wyszła za mąż ,za człowieka którego de facto po czasie okazałby się po czasie być nieodpowiedzialnym ,skrajnym przypadkiem niedbający o swoich dzieci .Jak by Pan ,jako ojciec ,odnosił się otrzymując falę negatywnych komentarzy ?Proszę odrobinę empatii oraz zrozumienie.