Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem
Mireczkii mam problem. Starłem 13 kg buraków na przetwory do słoików. Dziewczyn poszła na łatwiznę i wzięła przepis od " rodziców znajomej"na buraczki 1kg cukru na 10kg buraków i ocet 500ml. Zamiast przetestować, posmakować albo użyć naszego to nie bo sprawdzony no i wyszlo gówno, smakuje jak ocet z cukrem. Jestem bardzo zły bo mamy 29 słoików z gownem zamiast buraczków. Czy jesteśmy w stanie jakoś je odratować? Myślałem aby kupić jeszcze kilka kilo o wymieszać ale boje się że będzie to samo. Jakiś kucharz jest na pokładzie albo babci Mirka z radą? Będę wdzięczny za każdą propozycję. Jestem załamany bo dziewczynę chwaliłem jakie to buraczki mamy a znowu bez sprawdzonego przepisu danie #!$%@?ła i teraz oczywiście moja wina.
  • 9
  • Odpowiedz
@E_li_mi_nator: dokładny przepis. Daj 1kg cukru i pół l octu 12% na 10kg ugotowanych i startych buraków. Nawet cukru dobrze nie rozpuściła bo podobno się rozpuści w occie. Jesteśmy na etapie, że słoiki leżą już na półce po podwójnej pasteryzacji. 28 pozostałych sztuk.
  • Odpowiedz
@pijemlekocodziennie: czyli nie dodaliście żadnej wody?
Ja bym spróbowała otworzyć 4 słoiki, wyjęla zawartość i dolała wody pogotowanej z przyprawami, wymieszała i zapasteryzowala jeszcze raz. Jak są mocno ubite w sloikach, to przełożyć do 5 słoików.
Proporcje z tego przepisu, ocet i cukier pomiń, bo już je tam masz:
https://www.winiary.pl/przepisy/buraczki-marynowane/ albo tego http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/tarte-buraki.html?m=1
Albo jakiegokolwiek innego ale do którego dodaje się wodę (może masz taki własny)
Po pasteryzacji otworzyć na drugi
  • Odpowiedz