Wpis z mikrobloga

Muszę w lutym napisać kilka egzaminów online, a mój komputer jakby chciał wyzionąć ducha, mimo że nawet 2 lat nie ma. Dysk też prawie pusty, jedynie przeglądam na nim neta i jakieś tam rzeczy potrzebne na studia itp. Mogę coś na szybko zrobić, żeby go przyspieszyć? Formata nie umiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) #komputery #informatyka #studbaza
  • 4
  • Odpowiedz
@kuddelmuddel: jeżeli nie masz tam dysku ssd a mechaniczny hdd to wiele nie przyspieszysz. Tak jak napisał @CeZiK_

Jeżeli masz dysk ssd to bez wchodzenia w reinstalowanie systemu itp możesz zrobić to
Przywrócić system do ustawień fabrycznych
https://www.centrumxp.pl/Publikacja/Przywracanie-Windows-10-do-ustawien-fabrycznych

Po tym albo w sumie możesz i bez tego nacisnąć klawisze
Ctrl + Shift + Esc
I tam w zakładce uruchamianie powyłączać wszystko albo wrzuć nam screena to powiemy ci co
  • Odpowiedz
@kuddelmuddel: @CeZiK_: @rabambar: Wydaj mi się, że to nie problem że nie ma SSD, ja nie mam SSD, a też mam egzaminy online i jakoś daje radę.

Raczej by próbował najpierw przeinstalować system, zrobić format dysku systemowego, zainstalować wszystko od nowa i wtedy zobaczyć jak funkcjonuje.

PS Chciaż wcześniej zainstaluj jakiś program do diagnostyki sytemu gdzie możesz podejrzeć temperatury, moze coś nadmiernie Ci się grzeje i niedługo się uszkodzi.
  • Odpowiedz