Aktywne Wpisy

KingaM +49
Teraz na pewno zniszczę #kapitalizm, wczoraj przed zamknięciem marketu oświęciłam wszystkie lampki i wsadziłam do testu najwięcej pobierające światła żarówki i mam prawie pewność że będą się świecić przez całą niedzielę i w poniedziałek rano pójdę i jestem prawie pewna że nikt tego nie wyłączy. Ceny na klientów na pewno nie przerzuca bo wojna marketów jest za ostra i byłoby to s---------o, pewnie zakażą pracownikom czajnika, trochę mam moralniaka
źródło: 1000006908
Pobierz
Nacho_Libre +12
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

W postgresie mam plik pg_hba.conf i tam sobie wpisuje użytkowników , bazy i dozwolone adresy IP. Dzięki temu daję dostęp do danej bazy niektórym użytkownikom z ograniczonymi uprawnieniami do tabel i mam pewność, że zdalnie nawet nie będzie mógł próbować zgadywać hasła do użytkownika postgres.
2. Jaki sens w #sqlserver ma autoryzacja użytkownikami z windowsa jeśli nie mam domeny AD? Widzę, że po instalacji mój login windowsowy został zmapowany z użytkownikiem dbo. Jeśli go skasuję to stracę dostęp.
3. Do czego używa się guest skoro SQL user without login?
4. Czemu używane są nazwy komputerów a nie adresy IP? Co jeśli WINS nie zadziała? Znowu wpisy w system32/drivers/etc/hosts?
#pytaniedoeksperta #bazydanych
1. 4. jak chcesz po ip na windowsym firewallu do portu sqlowego. Trochę bezsensowne jest identyfikowanie userów po IP bo do sql servera możesz się łączyć nie tylko przez tcp/ip ale też przez shared memory, named pipes. Userzy też mogą mieć dynamiczne ip, różne podsieci, vpny itd.
2. żaden, jak nie ma AD to lepiej uzywać sql serverowej authentication mode (mixed) i utworzyć sobie sqlowego usera sa.
3. możesz