Wpis z mikrobloga

11/?

Jako że ostatnio mało co znalazłem, to poleciałem znowu, z poprzedniego wypadu zostało tylko awokado, marchewki i śmietana :P
Dzisiaj obleciałem praktycznie wszystkie sklepy w miescie, od zeszłego roku nic się nie zmieniło - dalej "towar" jest tylko w paru miejscach. Ale to nie znaczy że sklepy nie marnują, po prostu przekazują go wewnetrznej firmie.

Także moje dzisiejsze łowy, to prawie wyłącznie biedronka, te pierożki w promocji, są z Polo.

to:
- Pieczywko ~15 zł
- kalafiory (będzie obiadków na tydzień) 4x 5 - 15 zł
- pieczarki 1 kg - 8 zł
- pieczarki brunatne - 250 g - 3.5 zł
- rzodkiewki, 8 pęczków * 2.5 = 20 zł
- jabuszka - 1kg - 3 zł
- 3 paczki pierogów, po 3 zł = 9 zł
- serek wiejski - 2 zł

Razem: 75.5

Od początku tagu: 840,5zł + 75.5zł = 916 zł

#rybosmieci #freeganizm
Jednorybek - 11/? 

Jako że ostatnio mało co znalazłem, to poleciałem znowu, z popr...

źródło: comment_1612481477UZQcxzdOi7K8HUVPQdmxxD.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Reiter: Całe pieczywo w biedrze, jest wyrzucane w osobnym czarnym worku (zostawianym koło śmietnika najczesciej), moja mama pracowała w biedronce i nakreśliła mi jak tam obchodzą się z pieczywem. Nigdy też nie widziałem żeby w tym czarnym worku było cokolwiek innego.

co to jest freeganizm.

@VollejwJaja: Jedzenie tego, co markety wyrzucają jako produkty uszkodzone/niezdolne do sprzedaży
  • Odpowiedz
Całe pieczywo w biedrze, jest wyrzucane w osobnym czarnym worku (zostawianym koło śmietnika najczesciej), moja mama pracowała w biedronce i nakreśliła mi jak tam obchodzą się z pieczywem. Nigdy też nie widziałem żeby w tym czarnym worku było cokolwiek innego.

@Jednorybek: rozumiem. Dzięki za odpowiedź. teoretycznie przy przerobieniu na bułkę tartą i użyciu jej przy gotowaniu (wrzenie oleju, czy wody) powinieneś wybić wszystkie bakterie, więc teoretycznie jest bezpieczne, nawet gdy
  • Odpowiedz
@Reiter: tu nie chodzi o bakterie tak naprawde, a grzyby i ich toksyny - to pleśn na jedzeniu jest najbardziej niebezpieczna.

@VollejwJaja: Wyrzucają to do śmietników za zapleczem, kupić można to chyba tylko w kilku sklepach, ale ja wole za darmo bo jestem cebulką ʕʔ
  • Odpowiedz
@Reiter: no nie zawsze szczerze mówiąc, dlatego jak widze dużo pleśni w kontenerze, to nie ruszam całości. Ale ogólnie jeszcze ani razu sie nie zatrułem, a już dobre pół roku to praktykuje
  • Odpowiedz