Wpis z mikrobloga

Ludzie z kanału "Co dziś robimy" właśnie wstawili odcinek prezentujący projekt domu 'Rodzina na swoim' od "Marcin buduje" :) W dodatku w końcówce jest deklaracja Majstrów i Krzysztofa z kanału "Remont4you", że jak ktoś będzie chciał zbudować ten dom w okolicach Łodzi - to mu zbudują i pokażą na jutubie :) Podoba mi się taka współpraca trzech zaprzyjaźnionych jutuberów, a poza tym - natura nie znosi próżni :)

Co ciekawe, "Co dziś robimy" byli wielokrotnie pytani o aferę shadowbańca (w końcu mieszkają w jego projekcie), ale nie chcieli się wypowiadać. W tym kontekście ich dzisiejszy film jest bardzo wymowny. Oczywiście w komentarzach już ich obsiadł patoelektorat Guru Budowlanki.

#lukaszbudowlaniec
berman - Ludzie z kanału "Co dziś robimy" właśnie wstawili odcinek prezentujący proje...
  • 32
Dwa nowe projekty małych domów w czasie kiedy Shadowbaniec nie publikuje?! Przypadek, nie sądzę :) :)
W ostatnim czasie widzę zaskakującą popularność domów w okolicach 100 m2, a także to, że coraz więcej ludzi decyduje się budować własnymi siłami. Po efektach prac niektórych ekip budowlanych wcale się nie dziwię...

Jeżeli ten projekt tak jak pisze @berman będzie uniwersalny oraz tani w adaptacji, to może odnieść sukces sprzedażowy. Niemniej, tak jak przedmówcy też
@Scottie-33: Niestety, ceny materiałów (i działek!) tak rosną, że metraż tych domów się kurczy. A projekt Marcina jest uniwersalny (bardziej niż mitomana), z tym że i tak najważniejszy jest marketing ;) Marcin mówił, że zaczyna budować pierwszy dom z tego projektu w okolicach maja. Wg mnie gruby błąd, pierwsza łopata powinna być wbita w poniedziałek :)
@ElCidX: @PlatinumSilver: Pewnie dopiero co dograli projekt i teraz złożyli wniosek o pozwolenie na pierwszą budowę - ale jest coś takiego jak roboty przygotowawcze na działce, to można robić bez pozwolenia. Materiał na dziesięć filmów, żeby utrzymać zainteresowanie widzów: "Nadal czekamy na pozwolenie, wiadomo, jak działają urzędy, a dziś zajmiemy się tym i tym..." Marcin jest dobrym budowlańcem, ale gorszym marketingowcem, rzadko wrzuca filmiki i w dodatku nieregularnie.
@berman @fluga @platinumsilver : Wszystkie projekty w okolicach 90-100 metrów wyglądają praktycznie tak samo, ale rozumiem ideę zrobienia czegoś "autorskiego" co można sprzedawać pod swoim szyldem i konkurować niską z dużymi pracowniami. Na pewno znajdą się chętni. Problem tych domków jest taki, że jak przyjrzysz się im bliżej, to nie da się ich urządzić tak żeby były w 100% funkcjonalne, meble miały optymalne wymiary, a poruszanie się pomiędzy nimi było zgodne z
@berman: Mi to się żadne projekty nie podobają... nie chciałbym robić projektu własnego, ale trudno znaleźć coś fajnego. Szukam projektu z 2 łazienkami (1 z prysznicem, umywalką i kibellkiem, 2 podobnie tylko z wanną), spiżarnia, salon z kuchnią max 30m2, pokoje (3) po 11-12m2 (sypialnia 17m2), kotłownia
@sixty-five: ja podejmując decyzję o budowie i po przeanalizowaniu projektu mitomana doszedłem do wniosku że dla rodziny 2+2 to nie jest dobry wybór. Dlatego ostatecznie zdecydowałem sie na projekt indywidualny i teraz mam parterówkę ze strychem - graciarnią, ale o powierzchni 128 m2 - jest idealnie, trzy duże sypialnie, duży salon, kuchnia, dwie łazienki, spiżarka kotłownia itd. Dom ani nie za duży ani nie za mały.
@adam-kijak: Projekt indywidualny to przeważnie najlepsze wyjście. Problem może być tylko wtedy, gdy się trafi na projektanta-ściemniacza, który nabierze sobie robót, a potem zwodzi klientów miesiącami. Niestety, są tacy.