Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję wywiercić kilka(naście?) otworów fi=8 w ścianie z bardzo twardego betonu (ściana nośna na parterze w 11-piętrowym bloku). Na jaki parametr wiertarki mam zwrócić uwagę, żeby misja była wykonalna? Moc udaru? Rodzaj (pneumatyczny czy elektryczny)? Coś innego?
#remont #remontujzwykopem #narzedzia #pytanie
  • 24
  • Odpowiedz
@cochese: Bo typowy polski remont odbywa się w blokach z wielkiej płyty, gdzie wywiercenie jednej dziury to godzina roboty i dwa stępione wiertła.

W amerykańskich "kartonowcach" jak chcesz powiesić obrazek to bierzesz wkrętarkę, przykładasz obrazek, w 5 sekund wkręcasz wkręta i masz obrazek, który będzie wisiał przez 20 lat.

A w Polsce? Pożyczasz trzydziestokilową wiertarę, kupujesz pięć wierteł przeciwpancernych, idziesz do sklepu po czteropak harnasia, wyrzucasz żonę i dzieci z domu,
  • Odpowiedz
@cochese
Fi8 to chyba nie będzie problem dla jakiejkolwiek wiertarki z udarem (jeśli kupujesz to może lepiej od razu mloto-wiertarke na SDS, zawsze jest jakaś robótka do zrobienia u się przydaje). Wiertło też dobrej jakości od razu kup.
  • Odpowiedz
Fi8 to chyba nie będzie problem dla jakiejkolwiek wiertarki z udarem

@tomala92: Mam jakąś prostą Makitę bez SDS, i już się kiedyś tak namęczyłem, że nie chcę tego powtarzać...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@cochese: koniecznie z udarem pneumatycznym i wiertła SDS sprawdź też grubość ściany bo mimo że super twarde to są dość cienkie
  • Odpowiedz
@marvin7: @marcho87: @melba: @jarzyn123: @robin40: @paranoid18: Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Ostatnie pytanie: w Lidlu są takie dwa Parkside'y:
3J za 189zł: https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside-mlotowiertarka-z-udarem-elektropneumatycznym-1050-w-pbh-1050-c3/p100288513
5J za 259zł: https://www.lidl-sklep.pl/p/parkside-mlotowiertarka-z-udarem-elektropneumatycznym-1500-w-pbh-1500-f6/p100301712
Gdybym się decydował na zakup a nie wypożyczenie, to myślicie że w moim przypadku warto dopłacić do 5J?
  • Odpowiedz