Mirki, byłem ostatnio u znajomego w Poznaniu bo nie widzieliśmy się z 5 lat i podczas moich "wakacji" znajomy pomagał rodzicom w wyborze oferty na instalacje fotowoltaiczne. Od 4 lat zajmuję się tym tematem i również postanowiłem pomóc. Byłem podczas 5 rozmów i po prostu Ręce opadają xd takiego stulania głupot i próby naciągania już dawno nie słyszałem. Jeden sprzedawca wprost powiedział że jeszcze 3 miesiące temu sprzedawał garnki firmy na PH ( ͡°͜ʖ͡°) Jeśli ten wpis zbierze 206 plusów opisie całą historię wraz wyjaśnieniem każdego aspektu. #fotowoltaika #kiciochpyta #poznan
@kulpa007: jaki kolor ma przewód fazowy w instalacji elektrycznej? Według normy wiem ale klientów często nie jest to zgodne z normą, a z drugiej strony po co ta wiedza osobie handlującej
@kulpa007: Jestem na etapie decyzji odnośnie zakupu fotowoltaiki od columbusa do domku jednorodzinnego, znasz ich ofertę? Możesz doradzić brać czy nie? ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@kulpa007: chętnie posłucham, sam sprzedaje oze I jestem z Poznania i jako że rynek się rozrasta to pełno amatorów pcha się do zabawy. Inna sprawa że zapraszanie 5 osób na spotkanie to mega przesada. Oferty się zbiera na maila, robi jakąś weryfikację firmy i sprzętu a dopiero potem zaprasza na spotkanie.
@kigen kolega dał ogłoszenie na oferteo i zaprosił każdego osobno na inne godziny @kigen jeden ze sprzedawców był z Columbusa i z nim była największa inba. Ogólnie odradzam, wysokie ceny i średnie podzespoły i przede wszystkim bardzo słaba obsługa klienta. Popatrz na opinię google tej firmy albo wpisz w google Columbus to ( ͡º͜ʖ͡º)
@kulpa007: wchodzisz aktualnie na pracuj pl i #!$%@? co 3 oferta pracy to handlowiec od fotowoltaiki. Dopiepszają marże, robią na gównianych podzespołach, a do sprzedaży biorą typów co sie gówno znają, ale mają umiejętność #!$%@? głupot i sprzedawania gówna w złotku. TRAGEDIA.
@kulpa007 u mnie babka od columbusa nie rozumiała czym się różnią kilowaty od kilowatogodzin. (-‸ლ)
Inny gość nie potrafił powiedzieć gdzie można zamontować falownik.
Wziąłem firmę z polecenia, ich handlowiec przez telefon w 10 minut odpowiedział na moje pytania na które nikt z tych co byli osobiście nie umiał odpowiedzieć i rozwiał pozostałe wątpliwości, a jak wysłałem o 20 zdjęcia dachu i rozdzielni to o 8 rano
@kulpa007: napisz priv, wykonuje instalacje dla Enea. Ominiesz pośredników i handlowca. Panele 410 mono ulica solar, inwerter Huawei ,magazyny energii też robimy. Może być też solar edge lub growatt/ goodwee.
@kulpa007: Rozmawiałem z gościem z jednej z firm, którą wymieniłeś, za instalacje wartą wtedy około 15 tys. zł, chcieli 30 tys. zł a z ich ofertą kredytu wychodziło z odsetkami około 50 tys. zł, do tego zastrzeżenie własności do czasu całkowitej spłaty+obowiązkowe udostępnienie im statystyk produkcji energii+zakup wskazanego przez nich ubezpieczenia paneli. Później się dowiedziałem, że oni już lecą na firmach zewnętrznych, które nawet nie wiedzą jak zamontować taką instalację.
Jeśli ten wpis zbierze 206 plusów opisie całą historię wraz wyjaśnieniem każdego aspektu.
#fotowoltaika #kiciochpyta #poznan
Komentarz usunięty przez autora
@kigen jeden ze sprzedawców był z Columbusa i z nim była największa inba. Ogólnie odradzam, wysokie ceny i średnie podzespoły i przede wszystkim bardzo słaba obsługa klienta. Popatrz na opinię google tej firmy albo wpisz w google Columbus to ( ͡º ͜ʖ͡º)
Inny gość nie potrafił powiedzieć gdzie można zamontować falownik.
Wziąłem firmę z polecenia, ich handlowiec przez telefon w 10 minut odpowiedział na moje pytania na które nikt z tych co byli osobiście nie umiał odpowiedzieć i rozwiał pozostałe wątpliwości, a jak wysłałem o 20 zdjęcia dachu i rozdzielni to o 8 rano
Rozmawiałem z gościem z jednej z firm, którą wymieniłeś, za instalacje wartą wtedy około 15 tys. zł, chcieli 30 tys. zł a z ich ofertą kredytu wychodziło z odsetkami około 50 tys. zł, do tego zastrzeżenie własności do czasu całkowitej spłaty+obowiązkowe udostępnienie im statystyk produkcji energii+zakup wskazanego przez nich ubezpieczenia paneli. Później się dowiedziałem, że oni już lecą na firmach zewnętrznych, które nawet nie wiedzą jak zamontować taką instalację.