Wpis z mikrobloga

Dwa pytania o sprzęty kuchenne, może ktoś coś podpowie z doświadczenia:
1) płyta gazowa do zabudowy (czarna) - emalia czy szkło? Szkło ładniejsze, jak z czyszczeniem tego (smugi/zacieki)? Na plus emalii to 'zagłębienie', czyli coś wykipi, to zostaje na płycie, ze szklanej ucieknie na boki...
2) mikrofala z termoobiegiem - sprawdzi się w roli prostego piekarnika? (nie tworzę ciast, jedynie zapiekanki warzywne, czy kawałki mięcha, czasem podgrzanie gotowej pitcy)

#agd #mieszkanie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JestemKrzysio: płyta - zostaw szkło, jest ładniejsza, silikon bezbarwny dookoła i cacy,
mikrofala zamiast piekarnika ? to nie jest dobry pomysł, zasada działania fal praktycznie eliminuje je z kuchni, nie wiem dlaczego tyle się tego sprzedaje
  • Odpowiedz
@sailor_73: @Norskee: Wiecie, miałem tu na myśli kuchenki, które mają opcję grzałka + wentylator robiący 'przeciąg' gorącym powietrzem, czyli dokładnie jak w typowym piekarniku elektrycznym z termoobiegiem...
Przeglądam instrukcje i niby w niektórych sprzętach jest możliwość odpalenia tego trybu bez udziału mikrofal (no chyba że ja coś źle czytam w instrukcjach), np. tutaj jakiś Whirlpool: https://i.ibb.co/8b0Rd46/image.png
  • Odpowiedz
@sailor_73: to skoro masz o tym pojecie, to dlaczego opowi z buta odradzasz mikrofale z racji uzywania mikrofal. Przeciez wiesz podobno, ze mikrofala wcale nie musi grzac mikrofalami XD Zdecyduj sie.Wiesz albo nie wiesz
  • Odpowiedz
@sailor_73: kuchenki nie objeżdża się silikonem, bo płyta pracuje i może pęknąć od tego

@JestemKrzysio: polecam amica ammb44e3gcb q-type. To jest mikrofala/piekarnik/grill w jednym. Jedyny minus jest taki, że nie siet włączyć grzałki górnej i dolnej jednocześnie, ale póki co to nie przeszkadza. Chleby i ciasta piecze się bez problemu
  • Odpowiedz
zasada działania fal praktycznie eliminuje je z kuchni, nie wiem dlaczego tyle się tego sprzedaje


@sailor_73: Niby czemu?

sprzedaję to agd od 22 lat bo z tego żyję

no super, tylko założyłeś że ja mogę o tym nie mieć
  • Odpowiedz
zasada działania fal praktycznie eliminuje je z kuchni,


Mógłbyś rozwinąć?

nie wiem dlaczego tyle się tego sprzedaje


@sailor_73: bo szybko odgrzewają jedzenie, co się bardzo przydaje w kuchni, zwłaszcza ludzi którzy gotują rzadko.
  • Odpowiedz
@NiedzielnyMirek: właśnie do robienia chlebów/ciast mnie nie ciągnie, więc pomyślałem o tej mikrofali z obiegiem

@adrian260: tak, indukcja jest jedną z opcji, ale - teraz właśnie w wynajmowanym mam taką kuchenkę pół na pół gaz/prąd i jak tak pomyślę, to jednak większość rzeczy robię na gazie. Sam nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajenia, czy czegoś innego ;)
  • Odpowiedz
bo szybko odgrzewają jedzenie, co się bardzo przydaje w kuchni, zwłaszcza ludzi którzy gotują rzadko


@wykopyrek: ja rozumiem użyteczność ale .....
to nie jest nic zdrowego niestety, poszukaj sobie historii eksperymentu podlewania roślin wodą gotowaną z mikrofali :)
historia zakazu sprzedaży tych urządzeń na terenie byłego ZSRR itd....
daleki jestem od osądzaniu kogokolwiek, handlujemy kuchenkami mikrofalowymi ale sam nie używam w kuchni i już
  • Odpowiedz
kuchenki nie objeżdża się silikonem, bo płyta pracuje i może pęknąć od tego


@NiedzielnyMirek: są takie co pracują i wytrzymują i to nie tylko delikatną pracę płyty ale ogromne siły hydrodynamiczne w żeglarstwie i .......dają radę :))
  • Odpowiedz
Może warto się podszkolić? Sprzedajesz, nie wiesz co, i nie wiesz czemu ludzie to kupują.


@dran2: jasne jasne , przybywam na szkolenie mistrzu, podaj adres sklepu/magazynu :)
  • Odpowiedz