Wpis z mikrobloga

Ma ktoś może pojęcie o soczewkach do okularów? Ostatnio byłym po optyka po nową parę i kupiłem okulary z antyrefleksem, przy zakupie dwa razy podkreślałem żeby były ze szklane. Gdy wróciłem już do domu z ciekawości sprawdziłem opakowania soczewek, gdyż wydały mi się one całkiem lekkie. Były to soczewki z JZO, izoplast 150 Praktis SHMC. Po sprawdzeniu w necie okazało się że są one wykonane z tworzywa sztucznego, a dodatkowo kosztują około 39zł. Całkiem mnie to zdenerwowało, gdyż za same soczewki zapłaciłem 170zł. Dlatego mam pytanie, czy jest możliwość zwrotu takich okularów? Albo czy są te szkła rzeczywiście dobre jakościowo, a w internecie znalazłem złe dane.
Wołam @GloomySunday bo widziałem że się na tym całkiem zna, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#okulary #optyk #okulista
  • 4
  • Odpowiedz
@NapromieniowanaSkarpetka: Jeśli zamawiałeś soczewki szklane (mineralne), a otrzymałeś soczewki z tworzywa (organiczne), to jest to podstawa do zwrotu, ponieważ soczewki Izoplast to soczewki w tworzywa CR39. Cena 39zł, jest znacząco poniżej ceny katalogowej dla tego produktu - rzeczywiście w interecie w jednym sklepie są one dostępne w cenie 39zł za komplet, ale jest to wersja bez SHMC (jest to "w skrócie" dodatkowa warstwa, ułatwiająca czyszczenie / utrudniająca zabrudzenia) a dodatkowo tak
  • Odpowiedz
@NapromieniowanaSkarpetka najtańsze soczewki z podstawowym antyrefleksem to około 250-300zl

Jeżeli chciałeś szklane - pytanie po co? To wykłócają się
Ale dzisiaj montuje się szkło organiczne - czyli potocznie plastik. Lepszy trwalszy lżejszy.

Szkło jest ciężkie i poza wyspecjalizowanymi zawodami mało potrzebne.
  • Odpowiedz