Aktywne Wpisy
Kolorowezworki +205
Zdałem sobie sprawę, że przepisowa jazda po Polsce jest nie lada wyzwaniem. Podczas moich ostatnich wyjazdów, których trasa łącznie to ponad 2k km, postanowiłem sobie, że będę jechał w 100% zgodnie z przepisami. W przypadku ograniczenia prędkości - tempomat +7km/h bo o tyle mniej więcej zawyża mój prędkościomierz. Inni kierowcy się zachowują jak jakieś małpy - podjeżdżają pod dupę, machają łapami, migają światłami, wyprzedzają i hamują przed maską, wyprzedzają na trzeciego, wyprzedzają
stormi +8
czy jest tutaj ktos przystojni? czy jestem skazana na rozmowy z brzydalami
Ostatnio coraz więcej pytań o skrzyżowania, więc też się podepnę.
Skrzyżowanie Lechickiej i Umultowskiej w Poznaniu. Jedziecie od strony Połabskiej (czerwony prostokąt) i skręcacie w lewo. Oczywiście przepuszczacie tych jadących z naprzeciwka prosto, ale co z tymi skręcającymi w prawo (niebieski)? Na jezdni jest fragment wyłączony z ruchu, przerywana jest dopiero za przejściem dla pieszych. Przez to niebieski może zająć tylko prawy pas, a czerwony lewy. Później jak prawy pas się kończy, to niebieski grzecznie czeka na wpuszczenie, tak?
Pytam, bo wszyscy czerwoni przepuszczają tam niebieskich, a ci śmigają od razu na lewy pas i zgłupiałem. Oddawać już prawko?
#motoryzacja #prawodrogowe #prawojazdy #kiciochpyta
Polecam zobaczyc w Krakowie jak pieknie dziala jazda suwak
@Exymus: ona obowiązuje tylko przy znacznie spowolnionym ruchu. Na tym skrzyżowaniu niezależnie od warunków zawsze czerwoni przepuszczają niebieskich - w myśl zasady, ci z naprzeciwka zawsze prosto, mimo że nie ma ona tutaj zastosowania.
@Andrews66: Ok, ale żeby je ustalić trzeba mieć jasność co do przepisów ( ͡º ͜ʖ͡º)
To wychodzi na to, że niebieski musi jeszcze zmienić pas po zjechaniu ze skrzyżowania, więc ustąpić pierwszeństwa czerwonemu.
@Andrews66: @semperfidelis: oki, dzięki panowie!
@gorszy_koniec_ukladu_pokarmowego: przy sygnalizacji obydwa jadą na zielonym, nie ma strzałek warunkowych.