Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki z #bojowkapiekarska, potrzebuję pomocy. Jak rozpoznajecie nową mąkę do #chleb? Szwagier przywiózł mi zupełnie inną mąkę niż dotychczas (inne źródło i typ - tego dokładnie nie znam, bo to kupiona prywatnie od kogoś).
Przy autolizie wyglądała ok, po niej też, ale później przy składaniach ciasta zamiast nabierać siły stawało się coraz bardziej lejące i ... blada, dałem do formy dorzuciłem oliwki, rozmaryn i będzie focaccia :/
Hydracja 75%, 15% zakwasu żytniego, 2,2% soli, 0,4% drożdży instant (świeży zakwas, jeszcze nie ufam, że sam zrobi robotę).
No i stąd pytanie - jak ogarniacie, jaką hydrację zastosować?
  • 8
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: wymieszaj 100g maki z odpowiednio 70, 75, 80g wody i zostaw na autolize na 1h, po tym czasie sprawdź czy Ci sie ciasto rwie. Tak mozna ogarnąć maksimum hydracji jakie teoretycznie ogarnie maka.
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego: może bardzo świeżo zmielona jest ta mąka i potrzebuje więcej tlenu, długo mieszałeś ciasto? Może przedobrzyłeś z mieszaniem i w trakcje fermentacji ciasto straciło siłę.
  • Odpowiedz