Wpis z mikrobloga

Mirki od #ogrzewanie mam pytanie: co lepsze na magistralę grzejnikową - PP zgrzewane czy PEX skręcany/zaciskany? Kontekst:
- dom stary 11x6m
- 6 grzejników ma być, połączonych przewodami idącymi przy podłodze po obwodzie
- rury i połączenia będą po wierzchu (za meblami)
- nie da rady ani pod podłogą ani strychem
- zasilanie z kotła z podajnikiem z kotłowni dobudowanej tuż obok (tam już miedź lutowana)
- moje doświadczenie to jedna prosta i niezawodna instalacja CO którą zrobiłem u siebie - kocioł+bufor+podłogówka.
- PP zgrzewać umiem, PEXy skręcałem tyle co pętle przy rozdzielaczu.

Przy PEX skręcanym same złączki 400zł. PP wyjdzie taniej, No ale rury sztywniejsze, zgrzewarką trudniej podejść niż kluczem, ciężej poprawić i trzeba mufki wstawiać. Praski do zaciskanych pexów nie mam.

Ma działać, i nie chcę nerwów poszarpać przy montażu :)
Pobierz bajcik - Mirki od #ogrzewanie mam pytanie: co lepsze na magistralę grzejnikową - PP z...
źródło: comment_1609250552Z5OfrtzI8OEnwlCD1j2MIf.jpg
  • 10
@bajcik: Stanowczo odradzam skręcane pexy. W jednym gównomieszkanku w którym przyszło mi bytować była instalacja natynkowo na skręcanych pexach i co chwilę a to z kolanka a to z trójnika mi ciekło. Wymiana oringów pomagała na kilka miesięcy po czym zabawa w "znajdź wyciek bo #!$%@? znowu z pieca zeszło ciśnienie" zaczynała się od nowa.
układ otwarty, ciśnienie tyle co słup wody wytworzy, musiałoby kapać aby zauważyć wyciek

@bajcik: No w tamtej norze był za duży kocioł dwufunkcyjny z naczyniem przeponowym, ciśnienie robocze do 1,5 bara. Zwykle kapało kiedy trzeba już było dopuszczać wody co 2-3 dni, tak to po prostu szukałem po zaciekach z kamienia na złączkach i rurach.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bajcik: bierz pp. Jak to jakaś stara otwarta instalacja,pewnie zamulona to kolanka i złączki na pexa zatka moment.

PP możesz zgrzac daleko od ściany i później dopiero dać na uchwyty i mocować.

Do tego co piszesz najlepsza by była miedź...
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bajcik: No to rób miedzią. Pp i pex Ci się od ciepła zwichruje za jakiś czas i to będzie wyglądać mizernie. Po zewnątrz tylko miedzią.