Wpis z mikrobloga

Mam pytanko. W moje ręce trafi stary Acer Aspire One 722 (I tak nieużywany już jakiś czas, bo został wymieniony na Thinkpada X250, ale służył jako magazyn danych bardziej) i chciałbym zobaczyć, czy do czegoś ten kawałek elektroniki się nadaje. Laptop ma 2 GB Ramu i Procesor AMD C-50. Oczywiście w pierwszej kolejności chcę go sformatować i tutaj pytanie: Postawić go na Windowsie 7 32, czy 64-bitowym?
#laptopy #komputery #windows7 #acer #laptop
  • 5
@jedlin12: mam ten sam model, tylko że 4gb ramu, różnicy nie było żadnej czy 32 czy 64. I tak to chodzi masakrycznie powoli, postawiłem linuxa mint i jest trochę lepiej, chociaż i tak nie wiem co czego można by ten komputer wykorzystać
@owl152: To może swoją drogą, ale chce najpierw sprawdzić, czy ruszy na tym cokolwiek nowszego. Np. GRID z 2008, jakaś nowsza FIFA (chociaż 11 albo 12) itd. A niestety teraz patrzę, że Sterowników do XP niestety nie ma :(
@jedlin12: Prawda jest taka, jeśli i tak go masz orać, a masz czas to możesz potestować. Spróbować różne systemy, jakie gry pójdą itp. Sam jestem na kupnie jakiegoś laptopa za maks 250 zł pod Win XP i retro giereczki.
@jedlin12: Przede wszystkim przynajmniej 3 GB RAM-u (by przeglądarka internetowa działała w miarę normalnie, bo 2GB to ledwo wystarczy na jej uruchomienie, nie wspominając o załadowaniu jakiejkolwiek strony) oraz dysk SSD (by chociaż dysk nie spowolniał działania systemu). No i również polecam zainstalować jakąś lekką dystrybucję Linuxa, np. Linux Mint Xfce, bo przy 3GB RAM powinna w miarę działać przeglądarka (o ile nie naotwieramy wielu kart naraz). Przy Windowsie minimum