Aktywne Wpisy
toniemojekonto1 +337
Problem z polską przestępczością, określmy ją jako - X
Przestępczość obcokrajowców z poza europy, określmy jako - Y
Zawsze lepiej jest mieć mieć tylko X niż X+Y
To, że występuje X, nie znaczy że też musimy też mieć Y.
Gdzie przykłady z zagranicy dodatkowo pokazują, że Y jest wielokrotnością X.
Dla wszystkich co lubią używać argumentów "polacy też gwałcą" ,"polacy też popełniają przestępstwa".
#imigranci #polska #bekazlewactwa #statystyka #europa #przestepczosc
Przestępczość obcokrajowców z poza europy, określmy jako - Y
Zawsze lepiej jest mieć mieć tylko X niż X+Y
To, że występuje X, nie znaczy że też musimy też mieć Y.
Gdzie przykłady z zagranicy dodatkowo pokazują, że Y jest wielokrotnością X.
Dla wszystkich co lubią używać argumentów "polacy też gwałcą" ,"polacy też popełniają przestępstwa".
#imigranci #polska #bekazlewactwa #statystyka #europa #przestepczosc
Bardamu +68
Mózg mi paruje jak pomyślę o ludziach biorących 500,600,700 i więcej tysięcy kredytu na kwadrat w wielkiej płycie. Brudne klatki, zapach farby olejnej na korytarzu, rury na wierzchu, żeberkowe kaloryfery i plusk kloca sąsiada wydobywający się w toalecie przez pion biegnący za tekturową ścianką. Dobrze, że nasi budowniczowie nie poszli w ślady tych radzieckich, bo do zestawu dochodziłby jeszcze fetor gnijących śmieci z sypu na klatce. W dodatku przez większość dni w
2 miesiące temu przeszedłem od słów do czynów i zacząłem samodzielną naukę gry na klawiszach. Lecę sumiennie kursem Alfreda + uzupełniam wiedzę z wykorzystaniem YT i staram się codziennie poświęcić minimum godzinę na granie.
Chyba przyszedł czas na wymianę sprzętu, bo moja poczciwa Yamaha PSR-200, która jest pełnoletnia od 9 lat, zaczyna drażnić mnie wydawaną barwą dźwięku, zerojedynkową klawiaturą, i brakiem współczesnych udogodnień ( ͡º ͜ʖ͡º)
Rozpocząłem poszukiwania pianina cyfrowego, w budżecie do 3000 zł i w zasadzie pomijając wynalazki typu Dynatone czy Medeli, oraz wywalając Casio z rozważań, zostają dwa modele Yamahy: P45 i P125 oraz dwa modele Rolanda: FP10 i FP30.
Czy dopłata do tych wyższych modeli jest uzasadniona dla amatora? Z jednej po co miałbym dorzucać 6-8 stów do funkcjonalności z których skorzystam po roku czy dwóch nauki zakładając że utrzymam zapał, z drugiej - kilka stów nie majątek, a chciałbym żeby to był sprzęt możliwie najlepszy w przewidzianym budżecie.
Dodam że chodzi o gołe klawisze + ew. pedał sust. Statyw i siedzisko mam, słuchawki również.
#pianino #instrumenty #keyboard
Dla mnie największa zaleta to przede wszystkim klawiatura keyboardowa, a znacznie cięższa młoteczkowa klawiatura ważona. Ogromna różnica.
Co do przywołanego przez Ciebie modelu - zabudowany odpada niestety. Nie mam na chwilę obecną możliwości do
@b7kj: też nie miałem - musiałem zrobić małe przemeblowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Roland ma jakieś funkcje, które mogą być przydatne, ale szczerze to
Z suchych parametrów wydaje się że
Jakbym miał teraz brać to Rolanda, ale nie wiem, którego, musiałbym się im dokładniej przyjrzeć.
https://allegro.pl/oferta/roland-fp-30-bk-pianino-cyfrowe-od-reki-10046178240
tylko cena nie wiem, czy nie przesadzona, za 400 zł więcej masz z zabudową
A z dostępnością to jest jakaś masakra. Rolandy, Yamahy i Kawai mają sporo modeli wykupionych, a ceny poszły w górę z powodu
Yamahe P45 czy P125 idzie dostać prawie