Wpis z mikrobloga

#startrek #std #theexpanse #expanse

Właśnie oglądałem The Expanse s05e03. Star trek przy tym serialu to jak muminki do bajek disneya. Cały nowy ST jest płytki, niewyrazisty. Organizacje i ich funkcjonowanie naiwnie pokazane i bez polotu. Cały the expanse (z tego co kojarzę) opiera się na książkach. Pełno tu znaczeń politycznych, kulturowych. Pokazują jak działają niektóre organizacje i zależności między nimi. Jak świat i wszechświat się zmienia. Nie ma tu też aż tak wyraźnego eposu głównego bohatera (choć zbawia świat wydaje się po prostu człowiekiem we właściwym miejscu). Dzięki czemu cały serial wydaje się prawdziwszy i bardziej realistyczny. Uwielbiam tą geopolitykę, a raczej politykę międzyplanetarną. Nie znam lepszego serialu sci-fi. Z fana star treka, który oglądał po kilka razy wszystkie sezony Voyagera, DS9 itd. stałem się fanem the expanse. ST poszło jak GW dalej w tą samą naiwną papkę. Mając lat powiedzmy z 16 wydawało się fajne - teraz tak bardzo naiwne, że wręcz drażniące. Dlatego dla takich jak ja gorąco polecam ten serial.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MajoZZ: czekam aż wyjdzie cały sezon, a w międzyczasie zacząłem audiobooki przesłuchiwać. I chyba sobie obejrzę jeszcze raz od początku dla porównania.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@MajoZZ: z tego miejsca szczerze polecam ci książkę. Nawet jak nie czytasz w ogóle - zacznij.
To co widzisz w serialu pomnóż razy 10. Akcję, wątki, politykę, bohaterów, zgodność ze znaną nam fizyką (nie robi z fizyki ku++y), itepe
Tak, to jest standardowe p---------e #ksiazkalepsza , ale ugruntowane i uzasadnione.

• Odpowiedz
@MajoZZ: nie mozna po prostu kwalifikowac Discovery jako Star Trek. Szczegolnie po koncowce 3ciego sezonu. Przeciez to jakis dramat, z watku pobocznego zrobili glowna fabule :) Star Trekiem obecnie jest The Orville.
  • Odpowiedz
the expanse (z tego co kojarzę) opiera się na książkach

@MajoZZ: akurat książki Expanse są kiepskie - dość naiwne, słabo napisane i z drewnianymi postaciami. Serial dodaje to czego autorzy nie byli w stanie wyciągnąć w książkach i wycina co większe bzdury.
  • Odpowiedz
akurat książki Expanse są kiepskie - dość naiwne, słabo napisane i z drewnianymi postaciami.

@kraggthegrimm: a pierdzielisz Pan, super się to czyta, wciągnąłem 7 części chyba w 2 miesiące a potem z niecierpliwością czekałem na ósmą.

"Dość naiwne" to kompletnie nie rozumiem, co masz konkretnie na
  • Odpowiedz