Wpis z mikrobloga

Miraski, pomocy bo #!$%@?. Zachciało mi się remontu przed świetami. Zdjąłem obudowę gniazdka żeby odmalować i potem mi do środka wpadła farba :/ #!$%@? bezpieczniki i całe gniazdko w srodku było uwalone farbą.

Ja geniusz uznałem ze wywalę to gniazdko i kabel zaizoluje a potem bede się martwił kiedy indziej.

No ale teraz nie mam prądu w żadnym ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Czy w takim razie te gniazdka są spięte przelotowo? (Takie cos znalazłem na elektrodzie i rzeczywiście kabel wychodzi z jednej a wchodzi w drugiej stronie). Czy wystarczy jak połączę ze sobą te kable ze zdjęcia? Czy jak będą spięte kostką albo sama izolacja to będzie ok czy trzeba lutować?

#elektryka #zrobtosam #kiciochpyta #pomocy #budownictwo
Buntro - Miraski, pomocy bo #!$%@?. Zachciało mi się remontu przed świetami. Zdjąłem ...

źródło: comment_1608734231wnKqRhfTZIWVKGNYIW3OHG.jpg

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
@Buntro: Nie skręcaj przewodów, wsadz się podwójnie do gniazdka lub kostki załóż. Już raz ratowałem dom bo ktoś skręcił kable i się zaczęły grzać i prawie się meble spaliły.
  • Odpowiedz
@Buntro: Jest ok. Z tym, żebyś miał jeszcze jedno gniazdko musisz odprowadzić przewody od tej kostki, dodatkowe 3 do gniazdka, chyba że chcesz puste to zostaw ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@Kordus: Gniazdko miało być ale te kurde śruby do trzymania przewodów na nim się wyrabiały po trzech obrotach ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Koniec końców kompletnie się nie trzymały i jak wkładałem w ścianę to wypadały.

@Kordus: Dzięki
  • Odpowiedz
  • 1
@Buntro BTW haha ospel. Tania opcja w deweloperce cały osprzęt na ramkach 1-3 polowych jeszcze mi powiedz ze dach bud wroc. Jak już chcesz eleganckie osprzęty to kontakt Simon ma dobre i tanie a te metalowe ramki jeszcze powinny być dokręcone na 2 wkręty do puszki bo same chaczyki nie trzymają. Typowa usterka a bo ja pociąg za kabel od suszarki i gniazdko wypadlo
  • Odpowiedz
  • 0
@AloneShooter problem bardziej leży w montażu w mieszkaniach deweloperskich. Tak to spoko zamontuj i zapomnij, problem jest przy usterce i ponownym montażu blacha lubi się zgiąć i nawet na idealnie prostej ścianie ramka lubi odstawać i trzeba cudować
  • Odpowiedz
@tomszczyk: no nspisalem mu ze w gnieździe połączyć. Czasem gniazdka są do dupy (jest tylko połączenie do) albo przewodu są za grube i nie wejdą 2 w jeden zacisk.
  • Odpowiedz
  • 0
@Krafti:

Dzięki ( ͡ ͜ʖ ͡) grunt ze działa

te wkręty do puszki są, tylko odkręcone na drugim gniazdku bo porównywałem jak kable powpinane zanim jeszcze zrezygnowałem z gniazdka.

Dom rodziców sprzed 10 lat, budowany przez lokalnych budowlańców także nie deweloperka ale możliwe ze gniazdka po taniości
  • Odpowiedz