Aktywne Wpisy

aczikibom +5
Mirki z tagu #ksiazki, chciałbym sobie zorganizować wyzwanie czytelnicze na rok 2024 i chciałbym, żebyście uczestniczyli w stworzeniu listy lektur dla mnie.
Biorąc pod uwagę mój obecny tryb życia, realnie zakładam, że uda mi się przeczytać 12 książek.
Chętnie poznam Wasze propozycje z każdego gatunku, pomijając może tylko fantasy.
Liczę na Wasz odzew i trzymajcie kciuki, żeby ilość ukończonych pozycji była dużo wyższa niż założony cel.
Na bieżąco będę Was informował
Biorąc pod uwagę mój obecny tryb życia, realnie zakładam, że uda mi się przeczytać 12 książek.
Chętnie poznam Wasze propozycje z każdego gatunku, pomijając może tylko fantasy.
Liczę na Wasz odzew i trzymajcie kciuki, żeby ilość ukończonych pozycji była dużo wyższa niż założony cel.
Na bieżąco będę Was informował

prawiczek92 +67
Taka tam praca na delivery w zimę na zwykłym rowerze ale śnieżyca #przegryw #przegrywpo30tce #pokazmorde

cześć, mam takie zadanie:
Zbuduj zapytanie, które dla każdego kierunku studiów znajdzie liczbę studiujących na nim
studentów. Następnie utwórz ranking kierunków ze względu na liczbę studentów.
wynik ma być następujący (taki jak w print screenie)
select ks.nazwa, count(*) as liczba, RANK() OVER (PARTITION BY count(*) ORDER BY nazwa, count(*) desc) AS ranking
from kierunki_studiow ks
join studenci s on s.kierunek = ks.symbol
group by ks.nazwa
order by liczba desc
wychodzi takie coś. Co robię źle?
RANK() OVER (ORDER BY count(1) desc"Poznaj szczegółowy rozkład liczby ocen, zdobytych przez studenta 1344, z podziałem na
semestry studiów. Wylicz też narastającą liczbę ocen, zdobytych przez tego studenta, od
początku studiów."
wynik ma być taki jak w screenie. Ja nie umiem zrobić funkcji dla kloumny
LICZBA_OCEN_OD_POCZATKU
mój select wygląda następująco
select distinct o.semestr_studiow, count(*) over (partition by semestr_studiow) as liczba_ocen_w_semestrzefrom oceny o
where o.student_id
sum(count(1)) over (order by o.semestr_studiow rows between unbounded preceding and current row)distinctużyjgroup by o.semestr@janek_:
polecam rozwiązywanie ćwiczeń ze strony sql-ex.ru wraz z ich kursem. Kurs dotyczy głównie dialektu MS SQL, natomiast ćwiczenia można rozwiązywać w następujących dialektach: MS SQL, MySQL, Oracle oraz PGSQL.
W zadaniach pracujemy na pięciu przykładowych bazach danych (sklep komputerowy, firma recyklingowa, lotnisko, statki, malowanie) i musimy napisać zapytanie, które zwróci wymagane rekordy uwzględniając strukturę danych i relacje istniejące w danej bazie, np. wyświetl producenta najtańszego komputera, albo wyświetl miasta