Wpis z mikrobloga

Mirki i mirabelki!
Jako przyszły magister ds. opakowań chciałbym zadać wam następujące trzy pytania:

1. Czy są tutaj farmaceuci z kilku-kilkunastoletnim stażem? Potrzebuje zrobić research.
2. Jakie opakowanie według was jest najbardziej użyteczne, najciekawsze? (mowa tu o dowolnym opakowaniu)
3. Jeśli mielibyście wskazać na coś co was najbardziej denerwuje w opakowaniach, to na co byście wskazali?

Dziękuje każdemu kto skomentuje ten post!
#studbaza #farmacja #poligrafia #polibuda #magisterka
  • 9
  • Odpowiedz
@TenJedynyBast: w przypadku leków, aby na 3 nieprzeciwległych ścianach było info o nazwie, dawce i wielkości opakowania, tak aby niezaležnie w jaki sposób ułożysz je w szufladzie, zawsze dało się ułożyć tymi danymi do góry
Edit: w sensie tak powinno być, denerwuje mnie jak jest inaczej
  • Odpowiedz
@TenJedynyBast: jako że zaprojektowałem trochę opakowań na suple to tak w dwóch słowach:

najbardziej denerwuje mnie projektowanie leków na kolorowo, to znaczy że przypominają suplementy - dla mnie przy lekach ważne są tylko kluczowe informacje, w końcu to leki do #!$%@? pana
przy projektowaniu supli wkurzam się na powielanie schematów przez klientów, jak coś uro to musi być żurawina, jak cos na kości to musi być turbo na niebiesko bo K2
denerwuje mnie również nadmierne nadmuchiwanie opakowań np. stosowanie większych buteleczek, normalnie jak lays
wspomnę jeszcze o rozkładzie danych na opakowaniu, powinno być tak by możliwie szybko i czytelnie dowiedzieć się co to za środek, jakie ma zastosowanie, jaki ma
  • Odpowiedz
@TenJedynyBast: są suplementy na rynku, które nie celowo, raczej lekko niechcący wprowadzają w błąd, pojawia się tam np. jakiś mały wykres który nie ma żadnego punktu zaczepienia lub mógłby gdyby ktoś na to nie zwrócił uwagi. Nie można również pisać że suplement zabezpiecza Cię przed lub używać słów eliminuje problem - musiałbym to ubrać w kontekst dokłądnego produktu żeby to tak dopiąć, liczę że wpadniesz na mój tok rozumowania przy
  • Odpowiedz
@TenJedynyBast: Jest pewna rzecz, która mnie przeraża w opakowaniach leków: design.

Przykład: Adamed

Nowe opakowaniach ich leków rx są absolutnie mylące, nieczytelne i łatwo o pomyłkę w dawce. Podstawowa rzecz, która ma ułatwić pracę farmaceutom i technikom została tutaj zawalona.

Co prawda nie tylko Adamed ma z tym problem, ale ich leki w sposób szczególny utkwiły mi w pamięci (porównaj sobie ich produkty w starej szacie graficznej i w nowej)
  • Odpowiedz