Mirki, chcę przetestować Komunikację Ethernet IP z posiadanym przeze mnie urządzeniem jako klientem. Polecicie jakiś darmowy symulator serwera Ethernet IP? PS To moja pierwsza styczność z Ethernet IP.
@Wegrzynski: Najłatwiej byłoby użyć jakiegoś sprzętu który implementuje enip-a, ale rozumiem że to nie jest opcja. OpENer wydaje się tym co potrzebujesz, ale nigdy nie używałem. Chcesz komunikację IO, czy raczej message?
@mikuslaw: No właśnie nie mam żadnego doświadczenia w Ethernet IP, więc ciężko powiedzieć ( ͡°ʖ̯͡°) Chodzi o komunikację z jakimś sterownikiem PLC, więć raczej IO.
@Wegrzynski: enip jest nosnikiem protokołu cip. Cip ma dwa główne sposoby komunikacji. W uproszczeniu IO i Message. IO jest komunikacja cykliczna klasy 1/0 (np co 10ms leci pakiet), a message jest komunikacja klasy 3 typu request response. Na enipie IO jest realizowane na UDP, a message jest realizowany na TCP. Żeby rozpocząć komunikację IO, originator wysyła do targetu pakiet fwd open po klasie 3 i prosi o połączenie IO. Plc może
Mirki, chcę przetestować Komunikację Ethernet IP z posiadanym przeze mnie urządzeniem jako klientem. Polecicie jakiś darmowy symulator serwera Ethernet IP? PS To moja pierwsza styczność z Ethernet IP.