Czy tylko u mnie coś jest, czy jednak jest jakiś ogólny problem? Ale widzę, że u niektórych mirków podobnie. Po raz pierwszy od ładnych kilku lat mam problem z netem w #kielce
Od kilku dni mam jakieś dziwne zwiechy, teraz od dwóch godzin nie działa net, jedynie facebook i google chodzą normalnie. Oprócz tych dwóch, na żadną inną stronę nie da rady wejść. Ustawiałem dnsy na 8.8.8.8/8.8.4.4 ale uja to dało #upc #internet
@handballer: Ciekawe, na każdym komputerze, na którym były takie objawy wystarczyło ustawić DNS dla IP6 Sprawdzałeś czy działa na innych urządzeniach? I jeśli Win10 to możliwe że rozmiar MTU jest zły (lubi źle się ustawiać po aktualizacjach) ale to ma trochę inne objawy. Rozmiar MTU zmienisz z konsoli: netsh interface ipv4 show subinterface netsh interface ipv4 set subinterface [nazwa interfejsu] mtu=1472 store=persistent
@handballer: Wygląda na problem gdzieś dalej. Rzuciłbym jeszcze okiem na DNS w routerze, bo wygląda jakby gdzieś były nadpisywane ale ustawienie w OSie teoretycznie powinno być ważniejsze, choć podobno niektóre routery potrafią je ignorować. Niestety wiele więcej nie jestem w stanie pomóc.
@handballer: odłącz go od prądu na ~5 minut. Włącz, daj mu ze 2-3 minuty na uruchomienie i spróbuj jeszcze raz. Spodziewaj się też, że pewnie przywróciło dane logowania do domyślnych. Możesz też sprawdzić komendą ping czy w ogóle odpowiada.
@archaniolrafael: czyli to jest coś po stronie upc w takim razie, skoro nam jednocześnie w tym samym czasie zaczęło działać, więc na pewno mi nie pomógł reset modemu
@handballer: Zdalna szkoła, mówi ci to coś ? Na infolinii gosc stwierdził że infrastruktura nigdy nie była liczona na takie obciążenie jak obecnie w czasach zdalnego.
Od kilku dni mam jakieś dziwne zwiechy, teraz od dwóch godzin nie działa net, jedynie facebook i google chodzą normalnie. Oprócz tych dwóch, na żadną inną stronę nie da rady wejść. Ustawiałem dnsy na 8.8.8.8/8.8.4.4 ale uja to dało
#upc #internet
2001:4860:4860::8888
2001:4860:4860::8844
Restart kompa i powinno działać
Komentarz usunięty przez autora
@Andr3v: @Shleizer:
Nie pomaga nic, dalej tylko da radę wejść na fejsa, google, instagram i jutuba, reszta: error connection time out
Komentarz usunięty przez autora
Sprawdzałeś czy działa na innych urządzeniach?
I jeśli Win10 to możliwe że rozmiar MTU jest zły (lubi źle się ustawiać po aktualizacjach) ale to ma trochę inne objawy.
Rozmiar MTU zmienisz z konsoli:
netsh interface ipv4 show subinterface
netsh interface ipv4 set subinterface [nazwa interfejsu] mtu=1472 store=persistent
w tym MTU też zmieniłem według tego co napisałeś, ale nadal nic ¯\_(ツ)_/¯
Niestety wiele więcej nie jestem w stanie pomóc.
@Shleizer: zresetowałem ruter do ustawień fabrycznych i teraz w ogołe w pełni nie wstaje, nie mogę się do niego zalogować
Możesz też sprawdzić komendą ping czy w ogóle odpowiada.