@NewEpisode: rynek #programowanie jest o tyle dobry, ze mozesz pracowac zdalne dla niemcow, brytyjczykow, amerykanow, a gdybys mial kaprys to nawet dla indusow XD
@NewEpisode: pozaglądaj w oferty. Zauważyłem, że często pisze się o latach doświadczenia bez dodatku, że chodzi o doświadczenie komercyjne. Jakby wszędzie pisali o Juniorach to by im skrzynki spuchły od maili. Dodatkowo ogłoszeniem na mida można obgonić juniorów, midow i seniorów. Ogłoszenia w znanych portalach potrafią spooro kosztować.
@NewEpisode: ja tylko dodam, że praca programisty Python wydaje się być ogólnie czymś rzadkim. Albo masz pracę w data science, wtedy python to w sumie tylko podstawowe narzędzie, liczy się bardziej wiedza statystyki, matematyki + jakieś numpy i inne pandasy + bazy danych, albo masz jakieś Django czy Flask do webdevu, albo jakieś inne cuda. Oferty "Python Developer" są faktycznie rzadkie
@ehhhh: Właśnie tu jest problem ze python to dla mnie główne narzędzie, a cokolwiek pobocznego mnie nie interesuje, temu raczej będę celował w inny język - bo tak jak napisałeś, oferty typowo python dev mało kiedy się zdarzają.
@NewEpisode: no nie musisz od razu w inny język. Pobaw się z webscrapingiem w pythonie (beautifulsoup), testowaniem (pytest), socketami albo obsługą kodu w C przez Pythona. Ewentualnie możesz też spróbować całego szerokiego big data albo bioinformatyki i coś się znajdzie. Zresztą, wybrany język programowania to jest najmniej znacząca kwestia w przypadku szukaniu pracy - nie raz miałem tak, że wysłałem cv pod technologie X, a na rozmowie o prace pytali
@NewEpisode: @ehhhh: nie czaruj kolegi że można być po prostu programistą. Zawsze jesteś programistą czegoś. Programista specjalizujący się w webdev, data science, ai, security, data/web scrapping, devops (oprogramowujacy chmury, proces deployu/release oraz infrastrukturę jako taką) itd.
Bo co na końcu będzie programować ten programista języka X?
@Ilythiiri: no, dokladnie to samo chcialem napisac, sorki jesli nie wyraziłem sie jasno. dlatego pisslem ze nie musi rezygnowac z pythona, ale niech zglebi sie w konkretna dziedzinę jakąś
@ehhhh: Ja bym powiedział, że nie tyle niech zgłębi jakąś dziedzinę, bo ma umieć na tyle żeby dostać 1 robotę, a potem "jakoś idzie" i mając rok doświadczenia w webscrappingu i tak przecież łatwiej będzie przeskoczyć do firmy zajmującej się budową strony w oparciu o API bo robiąc webscrapping i tak będziesz takie API/strony rozkładał na części pierwsze i wpychał coś do bazy...
...a może będziesz na tyle dobry w obrabianiu bazy, że z człowieka robiącego scrapping zaczniesz robić rozbudowane raporty i analizy (z tego scrappingu) i douczysz się i pójdziesz w BigData/DataScience?
Kluczowe jest dostać pracę jako programista (obojętnie czego dokładnie, byle w obrębie interesującego obszaru/technologii i faktycznie jako programista który pisze kod) i zacząć zbierać doświadczenie i najważniejsze - nie ignorować doświadczenia. Nie podoba Ci się coś, jest nudne? Trudno, skoro już obok tego siedzisz to doucz się na tyle żeby wyciągnąć z tego co jest wartościowe żeby Ci to pomogło w
Komentarz usunięty przez autora
@zarev: up
Komentarz usunięty przez autora
@NewEpisode: poprawiłem
Bo co na końcu będzie programować ten programista języka X?
...a może będziesz na tyle dobry w obrabianiu bazy, że z człowieka robiącego scrapping zaczniesz robić rozbudowane raporty i analizy (z tego scrappingu) i douczysz się i pójdziesz w BigData/DataScience?
Kluczowe jest dostać pracę jako programista (obojętnie czego dokładnie, byle w obrębie interesującego obszaru/technologii i faktycznie jako programista który pisze kod) i zacząć zbierać doświadczenie i najważniejsze - nie ignorować doświadczenia. Nie podoba Ci się coś, jest nudne? Trudno, skoro już obok tego siedzisz to doucz się na tyle żeby wyciągnąć z tego co jest wartościowe żeby Ci to pomogło w