Będę prawdopobodnie robił remont całkowity pokoju (panele, malowanie, meble). Mój cel to unowocześnienie pokoju oraz wyciszenie w taki sposób, by nie drazniły mnie odgłosy mieszkańców z domu, ma być cisza. Na co wobec tego zwrócić największa uwagę? Jakieś pro tipy?
@zeddt: żeby naprawdę to wyciszyć to musiałbyś cały pokój wyłożyć płytami i napchać pod nie jakiejś wełny, nie wiem czy to dla Ciebie opłacalna opcja, ale inaczej ciężko będzie wyciszyć pokój, chyba że na ściany nakleisz jakieś pianki
Izolacje akustyczne lepiej działają jak je kładziesz od strony z której idzie dźwięk - czyli po drugiej stronie ściany. Naklejanie pianek na ścianę od środka za wiele nie da, jak już izolować to kładziesz izolacje na całą sciąne i zabudowujesz kartongipsem - ale tracisz kilka cm. No i na drzwi zwróć uwagę, czy są z kartonu czy czegoś pełniejszego + próg bo pewnie dołem wielka szczelina.
@zeddt: Izolacyjność ściany to przede wszystkim jej masa inne czynniki grają rolę drugorzędną, w skrócie wyciszanie konstrukcji jest zwykle bezcelowe. Inaczej jak się buduje, a klient kupuje badziewne domki z cienkimi mało masywnymi ścianami to będzie wszystko słyszał dookoła, cokolwiek by na ścianie nie wieszał.
@zeddt: wymienić. Do tego welna akustyczna + płyty karton-gips. Podwieszony sufit z izolacją z wełny akustycznej. No i pod panele podłogowe też kepszy podklad.
Będę prawdopobodnie robił remont całkowity pokoju (panele, malowanie, meble). Mój cel to unowocześnienie pokoju oraz wyciszenie w taki sposób, by nie drazniły mnie odgłosy mieszkańców z domu, ma być cisza. Na co wobec tego zwrócić największa uwagę? Jakieś pro tipy?
@zeddt: wymienić.
Do tego welna akustyczna + płyty karton-gips. Podwieszony sufit z izolacją z wełny akustycznej. No i pod panele podłogowe też kepszy podklad.