Wpis z mikrobloga

Pytanie do #android #programowanie

Jest sobie apka powiedzmy "lubimy czytac" patrze w uprawnienia i tam chce kontakty/lokalizacje/aparat itp
Zabraniam z poziomu androida i tak sie zastanawiam czy to faktycznie dziala ?
Faktyczynie taka apka nie ma jak tego obejsc?
Czy moze zabroniony jest dostep na sposob A,B,C, ale dobry programista zna sposob D?

Jak to jest szczelne?
Telefon nie zrootowany, chodzi o zwykle apki z google play, z ktorymi nie chce dzielic sie wszystkim jak np allegro, chce prawie wszystko, netflix chce mikrofon, aplikacja bankowa chce wszystko
  • 5
@mp107: ok to bardziej pisalem w kontekscie ze jestem zwyklym userem telefonu i korzystam tylko z google play, f-droid i tak sie glosno chcialem zapytac czy deny z poziomu android faktycznie dla apki znaczy deny
@Mietek421: Generalnie jest tak jak napisał darck - nie da się tego obejść. Nie znaczy nie.
Nawet samo Google z wersji na wersję Androida gdzieniegdzie wprowadzało zmiany, aby lepiej doprecyzować te ograniczenia, aby nie dało się ich obejść, itp.
Ja tylko dopisałem małą uwagę odnośnie roota, bo niektórzy utożsamiają zrootowanie urządzenia z kompletnym pozbawieniem się zabezpieczeń, a to w żadnym wypadku nie to samo.