Wpis z mikrobloga

wysunięte boki są konieczne? czy całość trzyma się właśnie na nich i na elementach blokujących z przodu?

@czleniu:

Zupełnie nie wiem co masz na myśli, nie wiem jak masz zrobioną szufladę i nie wiem co znaczy "wysunięte boki". Jeśli masz już korpus zrobiony pod prowadnice kulkowe to do tandemów nie będzie pasował(masz tam obrazek montażowy z wymiarami). Przekoszenie i niedomykanie może być spowodowane:
1. brakiem kąta prostego w korpusie szuflady
2.
@czleniu: co do szuflad tipon to osobiście jeśli klient się upiera to tylko blum tandem tipon wraz ze stabilizatorem i to ma jakiś tam sens działać. Jeśli szuflada nie duża i powiedzmy rzadko używana to można zastosować prowadnice tandem grashoper. U Ciebie problem w tym że szuflada z kulek nie będzie pasować do prowadnic dolnego montażu.
@mister_pink: @Mlody-xxx: Chodzi mi dokładnie o to co na zdjęciu 1. Rozumiem, że wysunięte boki korpusu szuflady pełnią rolę usztywnienia dla prowadnicy i "trzymają" cały korpus - prowadnica ze skrzynią łączy się z wykorzystaniem sprzęgiełek z przodu i bolca z tyłu. Nie do końca rozumiem tylko boczne trzymanie sprzęgieł (zdjęcie 2). Oczywiście mój korpus nie pasuje do tego typu prowadnic jest za wąski i wykonany z płyt 18mm, brak również
czleniu - @mister_pink: @Mlody-xxx: Chodzi mi dokładnie o to co na zdjęciu 1. Rozumie...

źródło: comment_1603881214amZRreJ1jOf2LgofdauKpE.jpg

Pobierz
@czleniu: te wysunięcia trzymają cała szufladę na boki. Zobacz sobie wymiary Twojej szuflady nie będą tak czy siak pasować do bluma. W blumie odejmujesz 42mm od światła szafki i wynik daje nam wymiar dna szuflady
Przykład szafka 600 odejmujesz boki 36 i 42 i masz dno 528. Do dna przykrecasz jak na rysunku boki szuflady z płyty 16mm
@Mlody-xxx: Co z wycięciami w płycie przedniej i tylnej korpusu? (zdjęcie 2) Pełnią jakąś funkcję czy jest to po prostu uwolnienie pod prowadnice?
Co do wymiarów po przykręceniu kantówek 10mm od dołu mam między wnętrzem szafki, a krawędzią kantówki imitującą bok korpusu dokładnie wymagane 21mm - jedynie głębokość "boku" zamiast zalecanych 12-15mm będzie wynosiła 10mm, czy to nie sprawi problemu?
czleniu - @Mlody-xxx: Co z wycięciami w płycie przedniej i tylnej korpusu? (zdjęcie 2...

źródło: comment_1603883868ddvXBDstmrnZn0TS7IROwh.jpg

Pobierz