Aktywne Wpisy

Kupiłem se auto za 180 tysięcy. Moj radość trwał tydzień. Znowu pytanie po co żyć. 30stka to #!$%@? okres w życiu jak się nie ma gówniaka na głowie za dużo się myśli.

wielowitamin +3
Hejka #ogrodnictwo #elektryka
Kabel do kosiarki. Kosiarka 1600w. Długość 30m.
Czytając elektrodę w zeszłym roku kupiłem jebutyny kabel 3 x 2,5 o przekroju palca. Jest to super nieporęczne bo jest on ciężki i ciężko go zwijać, przerzucać.
Kosiarka Makita. Ma podłączenie bez uziemienia.
Czy styknie dobry kabel 2x1.5?
Kabel do kosiarki. Kosiarka 1600w. Długość 30m.
Czytając elektrodę w zeszłym roku kupiłem jebutyny kabel 3 x 2,5 o przekroju palca. Jest to super nieporęczne bo jest on ciężki i ciężko go zwijać, przerzucać.
Kosiarka Makita. Ma podłączenie bez uziemienia.
Czy styknie dobry kabel 2x1.5?

Połączyłem maty szeregowo i niestety mata 5 metrowa nie grzeje, a jest bezpośrednio podłączona do termostatu.
Grzeje natomiast mata 1 metrowa która jest podłączona jako druga.
Jakim cudem mata 5 metrowa przewodzi prąd do maty 1 metrowej
Po odłączeniu maty 1 metrowej od 5 metrowej to 5 metrowa i tak nie grzeje.
po odłączeniu maty nr 1 mata nr 5 nie grzeje w ogole
@dexter-morgan: możesz to jeszcze połączyć jak należy? Czy już za późno, płytki poszły na matę bez sprawdzenia, czy działa?
@dexter-morgan: ona też grzeje, ale bardzo słabo, ułamkiem mocy, taki układ połączeń wykonałeś.
Zatem rezystancja mat: R=U^2/P= 311 i 62 omy odpowiednio.
Połączyłeś maty szeregowo, zatem prąd w obwodzie płynie I=230/(311+62)=0,62A
Moc pobierana przez obie tak połączone maty: 141W - MNIEJ, niż najsłabsza z zainstalowanych mat!
Moc wydzielana na macie dużej: P=I^2R = 23W, na małej: 119W
czyli to, co widzisz na termowizji to jest te 119W wydzielane przez matę małą, mata duża grzejąc mocą
A czemu po odłączeniu maty 1m od całego systemu mata 5m w ogólnie nie grzeje a ona jest podłączona bezpośrednio do termostatu jak bóg przykazał.
@dexter-morgan: tak. Mata ma dwa wyprowadzenia, oba muszą być podłączone do zacisków wyjściowych termostatu. Jeśli instalujesz dwie maty, to łączysz je równolegle, nie szeregowo. Szeregowo na upartego można połączyć dwie TAKIE SAME maty, godząc się z tym, że będą pracowały z połową mocy każda, więc nie wiem, czy jest sens.
A fachowca, co to połączył wyrzuć za drzwi,
Ja robiłem w lutym - z koreańskich folii z paskami węglowymi (zapiski po angielsku, bo żyję w anglojęzycznym środowisku i w razie czego jest łatwiej komuś tłumaczyć). Dla pewności mierzyłem nawet dwoma miernikami jak jest, bo jestem za leniwy żeby zdejmować i ponownie kłaść panele...
jeśli dobrze widzę na stronie thermovala to to jest mata jednostronnie zasilana i producent mówi żeby jej nie skracać.
Skoro nie można jej skracać to znaczy że na końcu musi być zakończona przez zwarcie
W takim razie pytanie do OPa @dexter-morgan: , czy do termostatu masz doprowadzone przewody z obu mat? Początek jednej i koniec drugiej? Bo wtedy może faktycznie wystarczyłoby drugie końce mat zamiast łączyć ze sobą, po prostu zakończyć zwierając ich żyły? Tylko chyba
Gdyby to był element grzejny rownoległy to by obie grzały. Wygląda na to że jest to element szeregowy więc to się pokrywa z obserwacją opa
Thermoval też gówno nie informacje daje na swojej stronie. Daliby rysunek przekroju/budowy to by było wszystko wiadomo. Nie lubię takich producentów
@Tymian: no, chyba, że drugi koniec był pierwotnie zwarty i nieprzewidziany do dokonywania podłączeń, a został rozcięty przez fachofca, który to montował. Za tym scenariuszem przemawia zresztą fakt, że za stroną Thermovala maty dwustronnie zasilane mają przewody z wyraźnie zaznaczonym sposobem łączenia: niebieski i czarny koniec. Na zdjęciu z castoramy też widać ładnie zwiniętą matę i przewód do podłączania zasilania, odróżniający