Aktywne Wpisy
wykop +14
Wykopowicze (ツ)
Jeśli jeszcze nie zauważyliście tych zmian, to śpieszymy poinformować o dwóch aktualizacjach w #wykopchangelog A są to:
1. Zarówno w dyskusjach pod znaleziskami jak i na mikroblogu, pojawiła się informacja o liczbie pozostałych komentarzy w dyskusji. Znajdziecie ją zaraz obok “pokaż komentarze”. Mamy nadzieję, że ta zmiana ułatwi Wam śledzenie mocno aktywnych dyskusji.
2. Poprawiliśmy również masowe wołanie innych Wykopowiczów w dyskusjach (wołamy @dinkum i ekipę #mirkoshredwars którzy zgłaszali nam
Jeśli jeszcze nie zauważyliście tych zmian, to śpieszymy poinformować o dwóch aktualizacjach w #wykopchangelog A są to:
1. Zarówno w dyskusjach pod znaleziskami jak i na mikroblogu, pojawiła się informacja o liczbie pozostałych komentarzy w dyskusji. Znajdziecie ją zaraz obok “pokaż komentarze”. Mamy nadzieję, że ta zmiana ułatwi Wam śledzenie mocno aktywnych dyskusji.
2. Poprawiliśmy również masowe wołanie innych Wykopowiczów w dyskusjach (wołamy @dinkum i ekipę #mirkoshredwars którzy zgłaszali nam
JPRW +126
Pięknie się zesrały kacapy, bo Zełenski nadał zasłużonej na polu boju 10. Górskiej Brygadzie Szturmowej honorową nazwę "Edelwejs" czyli szarotka. To, że ten kwiatek jest powszechnie stosowanym symbolem dla formacji piechoty górskiej od początku XX w. w Austro-Węgrzech po choćby dzisiejszych naszych podhalańczyków, jakoś im ciężko ogarnąć rozumem. #ukraina #wojna #rosja
#armenia #azerbejdzan #karabach
@caiuscosades: Tak, ta armia była skonstruowana według koncepcji i wzorców z lat 80-90 tych XX wieku. Widać że kompletna skamielina pod każdym względem: od szkolenia żołnierzy i taktyki po kwestie uzbrojenia. Teraz Ormianie zbierają tego skutki.
@Aryo: Dokładnie. Zwycięskie wojny zwykle usypiają zwycięzców i dopingują przegranych. Tu mamy tego dobry przykład. A inny klasyczny przykład tej prawidłowości (bo obustronny) to Niemcy po zwycięstwie w wojnie z Francuzami z 1871 spoczywający na laurach aby być zaskoczonym efektami wynalezienia oporopowrotników w działach polowych i głównie przez to przegrać PWŚ. Potem znów się rolę odwracają i to Francuzi spoczywają na laurach po zwycięstwie
@leobonheart: Nie przesadzajmy z teoriami spiskowymi. O takich rzeczach decydują emocje pojedynczych żołnierzy, które wywołują tzw. kule śniegową a nie jakieś sztaby.
@Telgar: Dzięki za zwrócenie uwagi coś mi się ubzdurało z Azerami i Azerską armią. Jeszcze raz dziękuję.
@Thorkill: Działko 20 mm które zestrzeli co najwyżej GÓWNO dobrym sprzętem XDDD
@Ranestfen2: Ale ja nie napisałem że to jest dobra broń OPL. Ja napisałem że to jest dobre działko. Moim zdaniem jedno z najlepszych w swojej klasie czy broni automatycznej kalibru 20-25 mm. Tylko działka Nexter P20 są moim zdaniem od nich lepsze.
@ediz4: Generalnie masz racje, ale nie do końca. Nie jest tak że Armenia nie miała żadnych możliwości kupowania nowoczesnego uzbrojenia. Miała możliwość kupowania sprzętu wojskowego na kredyt w Rosji. Przykładowo Armenia dostała w 2018 r. od Rosji linie kredytową (kolejną) na 100 mln USD. Mogła za nią kupić każdy sprzęt wojskowy produkowany
@ediz4: 100 mln USD to jedna szósta rocznego budżetu MON Armenii. Więc nie tak mało. Dodatkowo Rosja dawała im znaczne upusty cenowe przy zakupach sprzętu. Generalnie co roku Armenia przeznaczała około 300 mln USD na zakupy nowego sprzętu. Można za to kupić na świecie całkiem sporo nowoczesnego sprzętu. Ale kupowano SU-30, czołgi T-72, transportery BTR i systemy OPL Igła -S. Czyli generalnie wydawano kasę na broń którą koncepcyjnie stworzono
@Thorkill: A co Ty byś kupił od ruskich za taką kasę? Dronów w zasadzie nie mają mocno zaawansowanych a jak mają to nie sprzedają. Pancyr jest nie tylko strasznie drogi a też średnio skuteczny. T-90 to kolejna iteracja T-72.
@ediz4: To temat na dłuższą dyskusje na którą nie mam czasu. Na pewno kupiłbym (jeżeli by sprzedali) rosyjskie systemy walki radioelektronicznej i zakłócania środków łączności i nawigacji satelitarnej.