Wpis z mikrobloga

Porzucone armeńskie MTLB z serbskimi działkami 20 mm Zastavy gdzieś na na południu Karabachu. Generalnie koncepcje wrzucenia tak dobrych działek na takie ciężkie, powolne podwozie uważam za kompletnie chybioną. Nie dziwię się że ormiańscy żołnierze je masowo porzucają. Te pojazdy to w tej wojnie trupiarnia. Maks 50 km/h i ściągają ataki dronów jak gówno muchy. Operatorzy dronów traktują je bowiem jako priorytetowe cele do zniszczenia, ponieważ teoretycznie są pojazdami OPL. Kupiliby sobie jako podwozie do tych działek 50 używanych Fordów F-150 z USA i wyszliby na tym sto razy taniej i lepiej w tej wojnie. Tak robiło IS w Iraku i Syrii i walczyło niesamowicie dobrze przez około trzy lata. A mieli wtedy do czynienia i z tureckimi dronami i z amerykańskimi F-18.
#armenia #azerbejdzan #karabach
  • 19
@Thorkill Ford czy Toyota Hilux idealnie sprawdzały się w warunkach bliskowschodnich (ukształtowanie terenu i warunki pogodowe). Słusznie przydałoby się coś bardziej zwrotnego jeśli chodzi o te działka. Wg mnie to zostawiają taki jak w/w gruz za sobą żeby podkreślić liczbę strat. Z wpisów IdillaMZ opisujących sytuację można wywnioskować, że kalkulacja idzie na "bratnią pomoc" z Rosji
no w latach 90 to Ormianie górowali

@Aryo: Dokładnie. Zwycięskie wojny zwykle usypiają zwycięzców i dopingują przegranych. Tu mamy tego dobry przykład. A inny klasyczny przykład tej prawidłowości (bo obustronny) to Niemcy po zwycięstwie w wojnie z Francuzami z 1871 spoczywający na laurach aby być zaskoczonym efektami wynalezienia oporopowrotników w działach polowych i głównie przez to przegrać PWŚ. Potem znów się rolę odwracają i to Francuzi spoczywają na laurach po zwycięstwie
Wg mnie to zostawiają taki jak w/w gruz za sobą żeby podkreślić liczbę strat

@leobonheart: Nie przesadzajmy z teoriami spiskowymi. O takich rzeczach decydują emocje pojedynczych żołnierzy, które wywołują tzw. kule śniegową a nie jakieś sztaby.
@Thorkill to jedynie rozważania jak słusznie zauważyłeś i to dość teoretyczne. A co jeśli w rzeczywistości jest to prowokacja (ostrzał artyleryjski), zaognienie konfliktu ("zły Azerbejdżan zajmuje, zabija ludzi" pomóżcie pls) a następnie interwencja z zagranicy. //Czysto teoretycznie
Dokładnie. Zwycięskie wojny zwykle usypiają zwycięzców i dopingują przegranych. Tu mamy tego dobry przykład. A inny klasyczny przykład tej prawidłowości (bo obustronny) to Niemcy po zwycięstwie w wojnie z Francuzami z 1871 spoczywający na laurach aby być zaskoczonym efektami wynalezienia oporopowrotników w działach polowych i głównie przez to przegrać PWŚ. Potem znów się rolę odwracają i to Francuzi spoczywają na laurach po zwycięstwie a przegrani Niemcy wymyślają Blitzkrieg i inne koncepcje właściwego
Działko 20 mm które zestrzeli co najwyżej GÓWNO dobrym sprzętem

@Ranestfen2: Ale ja nie napisałem że to jest dobra broń OPL. Ja napisałem że to jest dobre działko. Moim zdaniem jedno z najlepszych w swojej klasie czy broni automatycznej kalibru 20-25 mm. Tylko działka Nexter P20 są moim zdaniem od nich lepsze.
Armenia przegrywa bo Azerbejdżan od poprzednich wojen mocno wystrzelił z kasą z ropy i stać ich na nowoczesne uzbrojenie

@ediz4: Generalnie masz racje, ale nie do końca. Nie jest tak że Armenia nie miała żadnych możliwości kupowania nowoczesnego uzbrojenia. Miała możliwość kupowania sprzętu wojskowego na kredyt w Rosji. Przykładowo Armenia dostała w 2018 r. od Rosji linie kredytową (kolejną) na 100 mln USD. Mogła za nią kupić każdy sprzęt wojskowy produkowany
@Thorkill: No już bez przesady że każdy. A 100 mln dolarów to mnie więcej koszt 14 naszych PT-91M które sprzedaliśmy do Malezji. Doprawdy szał. PKB Armenii 2017 - 11 mld dolców, PKB Azerbejdżanu - 40 mld dolarów.
Doprawdy szał.

@ediz4: 100 mln USD to jedna szósta rocznego budżetu MON Armenii. Więc nie tak mało. Dodatkowo Rosja dawała im znaczne upusty cenowe przy zakupach sprzętu. Generalnie co roku Armenia przeznaczała około 300 mln USD na zakupy nowego sprzętu. Można za to kupić na świecie całkiem sporo nowoczesnego sprzętu. Ale kupowano SU-30, czołgi T-72, transportery BTR i systemy OPL Igła -S. Czyli generalnie wydawano kasę na broń którą koncepcyjnie stworzono
Ale kupowana myśliwce, czołgi T-72, BTR i systemy OPL Igła -S. Czyli generalnie wydawano na broń którą koncepcyjnie stworzono 60 lat temu.

@Thorkill: A co Ty byś kupił od ruskich za taką kasę? Dronów w zasadzie nie mają mocno zaawansowanych a jak mają to nie sprzedają. Pancyr jest nie tylko strasznie drogi a też średnio skuteczny. T-90 to kolejna iteracja T-72.
A co Ty byś kupił od ruskich za taką kasę?

@ediz4: To temat na dłuższą dyskusje na którą nie mam czasu. Na pewno kupiłbym (jeżeli by sprzedali) rosyjskie systemy walki radioelektronicznej i zakłócania środków łączności i nawigacji satelitarnej.