Wpis z mikrobloga

Polityczne mirki, jest jedna rzecz której ja nie rozumiem. Dzisiaj poza tym, że była głosowana kolejna ustawa anty-covidowa, oraz tym że TK ogłaszał niezgodność ustawy z 93 z Konstytucją, miało też miejsce głosowanie nad powołaniem nowego RPO. Jedyną zgłoszoną kandydatką była Zuzanna Rudzińska-Bluszcz. Jej kandydatura została uwalona głosami PiS (wszyscy obecni na sali), Konfederacji (6 przeciw - wszyscy z Ruchu Narodowego, "Korwinowcy" się wstrzymali) i Stanisława Tyszki (obecnie Kukiz15). Nigdzie jednak się specjalnie nie mogę doszukać CZEMU - w sensie co konkretnie do zarzucenia mają tej kandydatce? Pytam z żywej ciekawości. Proszę o merytoryczne odpowiedzi, bez gunwogurzy.
#polityka #pis #konfederacja #4konserwy #neuropa
  • 9
@t3tris: No a co ma być argumentem? Nie tyle co pracuje, co podziela ich poglądy. Przypuszczam, że PiS i Konfederacja uważają, że ona będzie Bodnarem 2.0. Nie oceniam jej kandydatury, po prostu piszę, jak najpewniej oni to widzą.
@Cyprok: No właśnie jakkolwiek tez podejrzewam, że to jest powód, to jednak chętnie poznałbym też wersję kogoś "z tamtej strony". W sensie przecież muszą mieć jakieś argumenty.
@t3tris: No argumentem PiSu jest to, że chcą mieć kogoś swojego, przecież ktoś znajdujący się na całkowicie przeciwnym biegunie światopoglądowym nie jest im na rękę, dlatego najlepiej im wsadzić kogoś pokroju Czarnka czy Rzecznika Praw Dziecka. Konfa pewnie myśli, że ona będzie bronić tylko tęczowych w głównej mierze, powołując się na działalność Bodnara (choć nie jest to prawdziwe, poruszał on różne sprawy). Tak to widzę mniej więcej.
@Cyprok: Ja bym się nawet i zgodził gdyby nie fakt, że PiS nie przedstawił kontrkandydatury. Do tej pory jak chciano upchnąć gdzieś swojego, to go przepychano i tyle. To co się dzieje tutaj, to mnie konfunduje, nie pasuje im ta kandydatka, ale własnej nie przedstawią.
@t3tris: Pewnie nie wiedzą kogo wsadzić, czytałem gdzieś, że rozważali Warchoła z Ministerstwa Sprawiedliwości, były ploty o Gowinie, Czarnku, ale po rekonstrukcji widać, że niesprawdzone. Więc w sumie nie wiem co kombinują.
@t3tris: z prostego powodu - nie jest ICH człowiekiem.

Zauważ, że na każdym stołku zasiada z politycznej nominacji BMW (Bierny, Mierny, Wierny) a tutaj kandydatka jest osoba popierana przez liczne środowiska i (łolaboga) opozycję.

Takiej osoby nie zaszantażujesz, taka osoba nie pomoże partii bo nic partii nie zawdzięcza. To po co ją akceptować? Poczekamy i znjadziemy kogoś innego, gorszego ale wiernego ¯\_(ツ)_/¯