Wpis z mikrobloga

Dzień 206/211

#legodamwa <-- pod tym tagiem umieszczam wszystkie moje zestawy: https://brickset.com/sets/ownedby-ziomal

Dzisiejszy zestaw przedstawia miasto, w obronie którego walczyli bohaterowie filmu/animacji The Lego Ninjago Movie - mowa oczywiście o Ninjago City.

Na początku nie planowałem go kupować, jednak trafiłem na info, że w przyszłym roku ma pojawić się "dodatek" - 71741 Ninjago City Gardens. Ponieważ pokazywałem już kilka zestawów opracowanych na podstawie budynków/pojazdów z tego filmu:
70618 Perła Przeznaczenia
70612 Mechaniczny smok zielonego ninja
70657 Doki w Mieście Ninjago
oraz dodatkowo 70751 Świątynia Airjitzu
zdecydowałem się w końcu uzupełnić kolekcję o główne miasto - moim zdaniem wszystkie postawione koło siebie będą wyglądać zajebiście.

Jako ciekawostka: dzisiejszy zestaw jest 6/7 (ten parszywy Taj Mahal 10189 i jego wznowienie 10256 utrudnia trochę klasyfikację) największym zestawem lego kiedykolwiek wyprodukowanym (przynajmniej na chwilę obecną, bo jeśli dobrze kojarzę, w tym roku a dokładnie w listopadzie ma pojawić się rzymskie Koloseum składające się z ponad 9000 klocków - czyli zostanie największym zestawem ever).

Lego injago 70620
Liczba elementów 4867
Zestaw z roku 2017
Cena katalogowa 1350,00 zł

#lego #azja #animacja
damw - Dzień 206/211

#legodamwa <-- pod tym tagiem umieszczam wszystkie moje zesta...

źródło: comment_1603348133vdRQuh3DQx72uVdNYdHCot.jpg

Pobierz
  • 14
@Tomahawkkk: w styczniu będzie trzeci z tej serii mocno związanej z miastem ;) Dlatego kupiłem niedawno tego flagowca Ninjago :D
Dodatkowo ta świątynia Airjitzu też duża jest. Daje to razem 4 duże zestawy. A reszta zestawów jest lipna - no może poza smokami (które przynajmniej mi się podobają) i też je zbieram, ale dla większości osób są one słabe
kiedyś uważałem, że cała ta seria ninjago jest słaba. Ale w sumie im więcej się jej przyglądam, tym bardziej mi się podoba.

@bardzospokojnyczlowiek: bo ona jest słaba. Do tej pory wyszło ponad 350 zestawów a fajnych udało mi się znaleźć może z 10. Nie zmienia to faktu, że Ninjago to chyba drugie IP wypuszczone przez lego, które za pomocą filmów i seriali (i innych takich) pozwoliło im zarobić sporo kasy i
@final_riot: w Polsce nie do dostania w sensownych pieniądzach. Trzeba ściągać z "zagramanicy". Nadal wychodzi kilkaset zł taniej po zapłaceniu za zestaw + przesyłkę, niż kupno u polskich Januszy na Allegro/OLX itd
A co do ninjago - 350 zestawów? Wow, nie byłem tego świadomy. Może to kwestia tego, że te duże zestawy są takie bogate i pełne szczegółów. Dlatego zwracają na siebie uwagę.

@bardzospokojnyczlowiek: https://brickset.com/sets/theme-Ninjago -> razem z tymi co mają w 2021 wyjść 384. W Ninjago jest bardzo dużo polybag'ów i innej drobnicy. Dodatkowo już 10 rok wychodzi ta seria - było wystarczająco czasu na uzbieranie się takiej ilości ;)
@Ramzesorek: obecnie na allegro pojawił się jakiś tani egzemplarz na allegro lokalnie za 2k. Jak ja kupowałem, najtańsza sztuka w Polsce kosztowała ponad 2500 (2599 jeśli dobrze pamiętam). Wtedy faktycznie było kilkaset zł różnicy, bo na Bricklink ceny zaczynały się od 1700-1800. Uwzględniając przesyłkę i bardzo staranne opakowanie, całość wychodziła nadal grubo poniżej 2k, a różnica w cenie ponad 500 zł. Obecnie na BL ceny masz od 2k + pewnie ze