Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mam problem z moim enderem 3. Chce wydrukować dosyć duży element, na prawie cały obszar roboczy. Wrzucam model do Cury, zaczynam drukiwanie. Materiał PLA, temperatury 220 na ekstruderze i 70 na bedzie. Pierwsze warstwy wychodzą świetnie, ale po kilku godzinach zaczyna drukować jakby z włosów. Warstwy nie kleją się do siebie i są prześwitujące. Wygląda jakby zapchał się ekstruder, ale gdy przerwę drukiwanie i zacznę od nowa to sytuacja jest identyczna. Przy mniejszych modelach nie mam takiego problemu, a tutaj taka kicha :/

Tutaj filmik jak to wygląda
https://youtu.be/BwQ7HdX9JgQ

W czym problem? Jak to naprawić?

#druk3d #drukarka3d #ender3
  • 12
@Piootreks: Przejrzałem wszystkie opcje i każda warstwa powinna drukować się tak samo. Poza tym ja w slicerze nie zmieniałem nic oprócz temperatury i wypełnienia.
Wygląda to bardzo dziwnie, bo nawet na filmiku widać, że niektóre ściany są prawie całe dobrze wydrukowane, a niektóre są prawie całe z siana.
Wygląda jakby zapchał się ekstruder, ale gdy przerwę drukiwanie i zacznę od nowa to sytuacja jest identyczna.

@dudusbug:

Niech zgadne, masz wieksza dysze niz 0.4mm? :D

Podaj wysokosc warstwy, szerokosc ekstruzji i predkosc :P
@dudusbug: W sumie przychodzi mi do głowy tylko:
prędkość druku - ale na wideo wygląda to tak, jakby problem zaczynał się znacznie wyżej, niż po paru pierwszych warstwach (gdzie zazwyczaj jest ustawiona niższa prędkość)
oozing - przy większych wydrukach miałem podobnie, bo po prostu zanim karetka dojechała do miejsca w którym ma coś drukować to masa materiału wyciekła, bo domyślnie nie ma retrakcji nad wypełnieniem, ale znów, wtedy u mnie było