Wpis z mikrobloga

Dziadek przez wiele lat wypłacał część swojej emerytury i odkładał na mieszkanie dla mnie.
W końcu zebrała się prawie 6-cyfrowa kwota i nadszedł czas przekazania mi darowizny, jednak pojawił się problem - dziadek odkładał gotówkę, a przy takiej kwocie przekazanie darowizny powinno nastąpić przelewem bankowym.

Czy w związku z tym, US nie będzie robił problemów, że dziadek nagle wpłaca taką ilość gotówki na konto a następnie mi wysyła?

#podatki #urzadskarbowy #skarbowka
  • 8
  • Odpowiedz
@Matfju99: Problem w tym, że on ma już właśnie gotówkę. A darowizna w tej kwocie, aby mogła być zwolniona z podatku, powinna być przekazana np. przelewem na konto - innymi słowy, powinienem mieć "dowód", że dostałem ją od niego.
  • Odpowiedz
@djlaska: Odłóżmy na razie na bok Urząd Skarbowy.
Kwota przewyższa 10 tys. euro, więc bank jest zobowiązany do zastosowania procedur o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy.
  • Odpowiedz
@djlaska: Co konkretnie w tym przypadku, to nie zgadnę - ale możesz spodziewać się, że dziadek wpłacający taką kwotę na konto pasuje do definicji słupa piorącego pieniądze mafii ;)
Może się tak zdarzyć, że będą go pytać o źródło pochodzenia tej gotówki.
  • Odpowiedz
  • 0
@potrzebie: Mafia chyba nie pierze takich sum ( ͡° ʖ̯ ͡°). No ale właśnie podobnej reakcji się boję - samo wypłacanie emerytury przez kupę lat nie mlze być wystarczającym dowodem?
  • Odpowiedz
@djlaska: niech zadzwoni do banku i powie, że chciałby wpłacić oszczędności i okresli ich wysokość. Babka zada kilka pytań i umówi wizytę. Dobrze z dziadkiem pojechać bo będzie trochę pytań ale większych problemów nie będzie.
  • Odpowiedz
@djlaska: nic się nie umawiaj, wpadnij z dziadkiem do banku ze 2 razy, nie przejmuj się jakimiś "praniami pieniędzy". Darowizna oczywiście koniecznie przelewem - bank - bank. Pamiętaj wypełnić formularz o darowiźnie.
  • Odpowiedz