Wpis z mikrobloga

@Hurreh: jeżeli to w ramach studiów, to weź pierwszy lepszy, ogarnij co masz ogarnąć, zalicz i zapomnij, nigdy później w życiu tego nie będziesz używał, chyba że trafisz do januszexu, gdzie ktoś ci wicśnie utrzymywanie 15 letnie aplikacji okienkowej.
  • Odpowiedz
@Hurreh: przedewszystkim to radziłbym ci iść w aplikacji webowe, czyli ASP.NET.
w przypadku aplikacji desktopowych, to raczej moda jest teraz na ElectronJS, co troche mimo wszystko i tak sprowadza się do tematu aplikacji webowych, bo tam mocno javascript, zamiast c#
co prawda gdzieś coś ostatnio słyszałem, że powstaje/powstała nowa technologia w .net do tworzenia dekstopa, ale to bardziej chyba tworzona przez community niż przez M$
A w sumie to nie
  • Odpowiedz
@PotatoZiemniak: nie, nie pomyliłem, WPF ma 14 lat, odchodzi się od tworzenia aplikacji desktopowych, a jak się je tworzy to w JS. I nie porównuj XAML do HTML, idź zrób jakąś niestandardową ładnie wyglądająca kontrolkę w WPF, powodzenia
  • Odpowiedz
@Hurreh: Ogólnie to nie słuchaj @kkarol93 bo gada bzdety, aczkolwiek racja, jeśli chcesz potem się uczyć .neta to lepiej webowe niż wpf, bo na wpf rynek jest dość mały, bo wykorzystywany jest w nowych projektach wyłącznie pod specjalistyczne projekty, a już nie jako prosta apka do obsługi bazy danych.
  • Odpowiedz
@kkarol93: To, ze xaml jest strasznie ciężki, żeby coś zrobić i to ze wpf używają januszexy. Januszexy piszą jeszcze w winformsach, a wpf jest po prostu używany do specjalistycznych zagadnień jak programy na statki czy Motorola robi na swoje krótkofalówki. Kolejne to wszystkie gdzie zarządzane są pliki i ważne jest bezpieczeństwo tych plików. Ostatnio się spotkałem ze większość callcenter i innych centrów telefonicznych to desktopy bo od niedawna przeglądarki pozwalają
  • Odpowiedz