Naprawdę pozytywnie zaskoczyło mnie to piwko. Taka imperialna wersja modern drinking, pomimo 8% alkohol prawie niewyczuwalny. Musieli zmienić i dostosować recepturę pod dzisiejsze gusta konsumentów bo nie ma tu za grosz słodowych nut typu tosty, karmel czy innych takich nut popularnych w tego typu piwach parę lat temu #craftbeer
Musieli zmienić i dostosować recepturę pod dzisiejsze gusta konsumentów bo nie ma tu za grosz słodowych nut typu tosty, karmel czy innych takich nut popularnych w tego typu piwach parę lat temu
Ke? West Coast Double IPA i wszystko jasne. Wcześniejsze wypusty IPek są po prostu w stylu East Coast/English IPA. I nie dzisiejsze gusta, bo teraz wszyscy robią DDH/Hazy soczkowe NEIPY.
@Odbuta: Bzdura, nie zmieniali jego profilu nigdy. Po prostu olewaj gównorecenzje domorosłych sensoryków, którym się wydaje, że są chromatografem gazowym. #pdk
Tutaj po samym zdjęciu to widać, mój egzemplarz był ziemno złoty i lekko zmętniony
Gość, który robił to zdjęcie nie ma pojęcia jak robić foty piwa. W zacienionym rogu, przy czarnej listwie podłogowej. No, geniusz!
@brass: no jak to nie zmieniali skoro piwo ma inny kolor i to wyraźnie xD tak samo atak chmielu się mocno różni od tego sprzed lat, ze względu na powszechny hejt na karmelkowe ipy użyli innych słodów i nie jest już karmelowy
Czy, a jeśli tak to jakie, zmiany zaszły w recepturze i procesie przygotowania Ataku Chmielu przez te lata? Nad czym głównie pracujecie, a co uważacie za dopieszczone do granic możliwości?
Receptura jest niemal taka sama, z jednym wyjątkiem – przez pierwszy rok Atak nie był chmielony
@Odbuta: To może ja dorzucę o IIPPAA od Pinty swoje trzy grosze. Piwo miało premierę na Poznańskich Targach Piwnych w 2017 roku i już wtedy było takie jak jest w smaku obecnie. Ostatnią butelkę piłem z 3 miesiące temu i od pierwszej degustacji i nadal smakuje tak samo dobrze. Więc poza prawdopodobnie pewnymi korektami związanymi z chmielami zależnymi od roku ich zbioru, który często jest powiązany z różnicami w procentowej zawartości
#craftbeer
Ke?
West Coast Double IPA i wszystko jasne.
Wcześniejsze wypusty IPek są po prostu w stylu East Coast/English IPA.
I nie dzisiejsze gusta, bo teraz wszyscy robią DDH/Hazy soczkowe NEIPY.
https://piwnypamietnik.pl/2017/12/14/iippaa-z-browaru-pinta/
Tutaj po samym zdjęciu to widać, mój egzemplarz był ziemno złoty i lekko zmętniony
@Odbuta:
Bzdura, nie zmieniali jego profilu nigdy. Po prostu olewaj gównorecenzje domorosłych sensoryków, którym się wydaje, że są chromatografem gazowym. #pdk
Gość, który robił to zdjęcie nie ma pojęcia jak robić foty piwa. W zacienionym rogu, przy czarnej listwie podłogowej. No, geniusz!
Piwo może mieć inny kolor przez a) przepasteryzowanie b) utlenienie c) inne warunki cykanych fotek (oświetlenie, tło, aparat, fotografujący)
Wydaje ci się bo rośniesz.
Nigdy nie było hejtu na karmelkowe ipy, był diss na Atak Karmelu, ale
Posiadam dostęp do internetu. https://www.browarpinta.pl/oferta/regularne-core,1
Popatrz na butelkę i nie kompromituj się.
Tu wywiad z Ziemkiem Fałatem z 2016 roku, wiec pewnie pozmieniali jeszcze bardziej:
http://jerrybrewery.pl/5-lat-ataku-chmielu-wywiad-z-ziemkiem-falatem/