Wpis z mikrobloga

Ostatnio rozwaliłem sobie ekran w Xiaomi Mi 9T. Oddałem telefon do naprawy, gdzie naprawę, łącznie z ekranem, wycenili mi na 450 zł. Teraz do mnie zadzwonili i powiedzieli, że już naprawili, tylko czytnik linii papilarnych w zamienniku który mi zamontowali nie działa, a oryginał jest nie do dostania. Faktycznie nie da się z tym nic zrobić, czy w wała mnie robią?
#xiaomi #mi9t #naprawa #telefony #naprawatelefonu #serwisgsm
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Norskee: Pewnie sami się dowiedzieli po zamontowaniu xD. A telefonu jeszcze nie odebrałem i za nic nie zapłaciłem, więc najwyżej im powiem, że ja się na takie naprawianie nie umawiałem i że mnie mogą cmoknąć w pompkę.
  • Odpowiedz
@Icyto: matko bosko swietokrzysko ()
A tyle sie wszedzie pisze i trabi, ze xiaomi nie sprzedaje oryginalnych czesci do napraw. Wiec wszelkie gownoserwisy, bazuja na komponentach z aliexpress/allegro. Co oznacza zamienniki ktorym daleko do dzialania 1:1 oryginalow. Ewentualnie moga to byc rzeczy z rozbiorek, no ale ile tych dawcow bedzie.

W orzypadku jakichs gowienek jak minijack, wejscie usb, tacka to nie jest problem. W przypadku ekranow, to albo z-----y dotyk, albo kolory jak w psychedelicznym snie, albo czytnik.

Bylo oddac do css, lub
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Icyto: jest wątek na xda w tym temacie, że na miui12 nie działa sensor, ale możesz spróbować zrobić downgrade do miui11, na nim chyba działa. Niektórzy w komentarzach chwalą się że coś tam im się udało w software zmienić i niby działa, ale nie jestem tak lotny w tych sprawach i nie wiem czy faktycznie jest szansa czy to bullshit.
  • Odpowiedz
@Icyto: surprise, surprise, mały, zaskakujący update z mojej strony - pierwotnie Ci odpisałem, bo sam jestem w temacie wymiany ekranu w moim Xiaomi Mi 9T. Zaskakujący, bo odebrałem dzisiaj mój telefon z wymienionym ekranem, który zamówiłem na Aliexpress (link poniżej) i czytnik działa, wbrew wszystkim znakom na niebie i ziemi. Co prawda, odnoszę wrażenie, że nie jest tak szybki i dokładny jak oryginał, jak i sam wyświetlacz jest trochę mniej responsywny (może kwestia tego, że przez parę tygodni trochę się odzwyczaiłem), ale fakt jest faktem - czytnik działa, nie ma resetowania i innych przypadłości opisywanych na XDA i reddit. Gwoli ścisłości, też mam MIUI12, bo ponoć to miał być problem konkretnie z MIUI12, mój soft to dokładnie:

MIUI Global 12.0.2 Stabilna 12.0.2.0 (QFJEUXM).

Link do Ali - ekran który wybrałem to "Amoled no frame" za
  • Odpowiedz