Wpis z mikrobloga

Od ~miesiąca szukam nowej pracy etatowej i przez cały sierpień było mocno średnio. Mało rozmów, w ogolę mało odpowiedzi jakichkolwiek. Zrzucałem to na karb covida, ale mimo wszystko zaczął się pojawiać niepokój.

Aż tu wjechał wrzesień i się odpalili tak, ze od tygodnia #!$%@? zadania testowe i codziennie mam rozmowy (dziś dwie). W trzech firmach jestem na ostatnim etapie rekrutacji i wygląda na to, ze będę mógł sobie przebierać i wybierać najciekawsze i najbardziej mi pasujące miejsce (firmy z dość rożnych branż: gamedev, branża lotnicza, architektura - zarobki podobne ~5k netto przy UoP).

Generalnie warto być cierpliwym, stanowczym i konsekwentnym. Nie bać się i nie rzucać na ochłapy.
I przede wszystkim nie płakać i nie narzekać na januszybiznesu - masz taka prace i taki kontrakt, jaki sobie wynegocjujesz.

#praca #pracbaza #grafika #czujedobrzeczlowiek
  • 13
  • Odpowiedz
@MieszamKaweOlowkiem: @jasminowa_95: zależy jaka grafika, bo taka tradycyjna jakieś DTP, bannery, grafiki na SM, proste projekty do netu np, to juniorzy czasem zaczynają od 2-3k netto, a ja np. zaczynałem od minimalnej. Dopiero jak wejdziesz np. w UI lub uda Ci się pozycjonować jako usługi premium i masz konkretnego skilla to wskakujesz na poziom pensji programistycznych/managerskich.

@DobrzeNaoliwioneLozysko: powodzenia i rozwijaj się!
  • Odpowiedz
@Kien: W moim przypadku to grafika 3D (modelowanie, teksturowanie, oświetlenie, animacje).

Żeby jako grafik zarabiać tyle, co doświadczenie programiści to trzeba być doświadczonym specjalista w bardzo wąskiej dziedzinie. Zaawansowany VFX, mocap, etc.

Jako taki trochę generalist 3D bez super umiejętności i specjalizacji to ściana zaczyna się w okolicach ~7k (ciągle mówimy o UoP i kwocie netto) i przy pierwszej okazji będę wołał o taka podwyżkę ( ͡º ͜ʖ
  • Odpowiedz
@DobrzeNaoliwioneLozysko: przy 7k to już się powoli opłaca b2b, ale jak Ci to leży no to się specjalizuj :)

@MieszamKaweOlowkiem: no tak to niestety jest, Kraków Wawa Poznań itp jest trochę lepiej bo ja zaczynałem w mniejszym mieście, na początku to w ogóle był staż przez UP za 1000zł miesięcznie, ale wtedy mi nie zależało na zarobkach, ale jak mnie potem zatrudnili to po praktycznie 2 czy 3
  • Odpowiedz