Aktywne Wpisy
Argajl +147
Czy spotkaliście się z taką sytuacją w #lidl ? Musiałem parę dni ochłonąć by to opisać.. W ostatni piątek byłem z rodziną na zakupach w niedawno otwartym nowym sklepie Lidl przy ul. Odkrytej w Warszawie.
Było chwilę po godzinie 15:00 gdy z wyładowanym na maxa wózkiem mimo próśb moich i innych klientow o otwarcie kasy standardowej zostaliśmy zaproszeni do kas samoobsługowych… ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Prośby i niezadowolenie zostały zbyte przez pracownika,że cytuje: „Taka jest polityka firmy” a „jeśli nie uda nam się zmieścić w 1 koszu kasy automatycznej resztę zakupów możemy dokończyć w drugiej innej kasie”.
Było chwilę po godzinie 15:00 gdy z wyładowanym na maxa wózkiem mimo próśb moich i innych klientow o otwarcie kasy standardowej zostaliśmy zaproszeni do kas samoobsługowych… ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Prośby i niezadowolenie zostały zbyte przez pracownika,że cytuje: „Taka jest polityka firmy” a „jeśli nie uda nam się zmieścić w 1 koszu kasy automatycznej resztę zakupów możemy dokończyć w drugiej innej kasie”.
sopride +4
Miesięcznie zużywam ok 1400 kWh, jaka moc paneli będzie mi potrzebna? Jestem zielony w tym temacie, i chciałbym zaznajomić się w nim. Panele zamontuje sam, dlatego nie interesuje mnie oferta firm, dodatkowo teść jest elektrykiem więc mi je podłączy.
Gdzie szukać informacji na ten temat? Jakie panele wybrać?
#fotowoltaika #panelesloneczne #fotowoltaikastaty
Komentarz usunięty przez autora
@Canibal111: spoko skoro masz uprawnienia do montazu to raczej powinienes wiedziec czego sie dotykasz.
Jak nie masz uprawnien to biore popcorn i cole i czekam na pierwsza awarie i Twoje zdziwienie "ale jak to? ze gwarancja nie dziala bo z tesciem zesmy wszystko zabudowali?"
Kto jest dostawcą energii? Jeśli Enea lub Energa mają podane ile zużyłeś energii w ciągu ostatnich 12 mc (Energa) lub w 2019 roku (Enea). Taka informacja najbardziej pomoże dobrać wielkość instalacji PV. Informacja znajduje się na drugiej stronie rachunku.
Moim zdaniem to chodziło mu, że na rachunku bo jest co 2mc ale kto go tam wie. U mnie W okolicy jest koleś co ma zużycie około 20k rocznie xD
@Error_: nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzilo. OP napisal:
"Panele zamontuje sam, dlatego nie interesuje mnie oferta firm, dodatkowo teść jest elektrykiem więc mi je podłączy."
i do tego sie odnioslem - jak zamontuje sam a wczesniej pisal
@gorzki99: Przecież napisał, że uprawnienia ma TEŚĆ a nie on.
@bialy100k: uprawnienia elektryczne - a ja mowie o uprawnieniach do montazu PV - troche inne uprawnienia
EDIT: ja tez mam uprawnienia elektryczne ale bym sie ciezko zastanawial czy uprawniaja mnie do podlaczenia PV
@BotRekrutacyjny: jestes pewien ze do MONTAZU a nie PODLACZENIA?
Mam SEPa i to dosc konkretnego ale za cholere nie bylo tam jak montowac panele. Co do podlaczenia to tez musialbym sprawdzic (pomimo ze jak pisalem cosniecos tam jest) czy sie w to wpisuje
Niedawno przyjelismy do roboty gosci ktorzy POMIMO sepa w poprzedniej firmie musieli robic uprawnienia do montazu PV
@BotRekrutacyjny: no masz racje - wydaje Ci sie :P
ale spoko nie traktuj tego jako atak poprostu wiem bo jakis czas temu zatrudnilismy na UoP ludzi ktorzy wczesniej pracowali u nas jako "wypozyczeni na godziny" z innej firmy. I tak sie sklada ze w tej innej firmie jak pracowali to zostali wyslani na kurs montazu PV zeby dostac uprawnienia (bo szefowa tamtej firmy se wymyslila
@Canibal111:
Miesięczne zużycie pomnóż przez 12 mc a uzyskaną wartość zwiększ o 30%.
Wołam @kalmaris, jak to jest z tymi uprawnieniami do montażu PV? Wystarczy SEP, czy jeszcze dodatkowe uprawnienia?
@BotRekrutacyjny: ej ale wez sie zastanow - co ma sep do montazu paneli?
zamontujesz nie pod tym katem co masz, nie w ta strone co masz i zadasz od producenta naprawy bo panele nie produkuja tyle ile maja?
a gdzie przy sep-ie jest o takim czyms mowa
@kalmaris: dzięki za odpowiedź. Przy okazji rzuć okiem na PW ( ͡° ͜ʖ ͡°)