Wpis z mikrobloga

jestem lekarzem w trakcie specjalizacji,

@elosk_xo: gdybyś był lekarzem w Polsce to wiedziałbyś, że POZy mają wybite zęby i w przeciwieństwie do innych państw POZ nie jest w stanie różnicować pacjenta z objawami infekcji układu oddechowego albo pokarmowego - czyli prezentującego objawy niespecyficzne dla koronawirusa, bo POZ nie ma możliwości skierowania pacjenta do wymazu w kierunku SARS-CoV-2

Dodatkowo wiedziałbyś, że szpitale kliniczne które mają obsługiwać przypadki koronawirusowe dostały od organów założycielskich
Jak to jest że lekarze w przychodniach boją się zarażenia koronawirusem a ekspedientki które obsługują dziennie setki osób nie?

@opk20: Bo koronawirus nie dotyczy sieci zagranicznych sklepów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/mz-lekarze-rodzinni-moga-juz-zlecac-testy-na-koronawirusa-poprzez-aplikacje,211432.html

@Pieniek1991: od 93 minut

Nie znam realiów pracy w POZ w dzisiejszych czasach, widzę tylko efekty działania lekarzy na rejonie, którzy pacjentom w stanach bezpośredniego zagrożenia życia potrafią przez teleporadę wystawić skierowanie na przykład na oddział szpitalny i zalecają udać im się tam na własną rękę

@elosk_xo: nie pierwszy raz, przecież tak zawsze się działo - zresztą pacjenci kłamią i mimo zalecenia lekarza twierdzą, że nie chcą do szpitala,
nie wiem, ja po prostu widzę efekty tego co się dzieje i chciałbym powrotu do normalności.

@elosk_xo: zdążysz specjalizację zrobić zanim to się skończy, zaszczepisz się od razu? bo ja nie, rodziców tak (bo ryzko śmierci w ich wieku jest większe niż 2/30 000) ale ja zaczekam do dokończenia pełnych testów (i pełnej autoryzacji a nie tylko emegency use) no chyba, że przejdzie szczepionka z wektorem wirusowym niezdolnym do replikacji albo