Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Wiem, że z waszej perspektywy to pewnie głupie pytanie, ale i tak chciałbym się spytać.

Mam pytanie do osób pracujących przy rzeczach informatycznych. Czy jest sporo osób u was, którzy nie są po kierunkach stricte informatycznych typu informatyka czy informatyka stosowana, tylko "pobliższych" typu automatyka i robotyka, fizyka, modelowanie i analiza danych?
O co mi chodzi, to o to, że na takich kierunkach jest ciężej znaleźć staże przy programowaniu podczas studiów, i też się poświęca więcej czasu na rzeczy, które nie muszą się w przyszłości do pracy przydać.
Dostałem się na modelowanie i analizę danych i zaczynam mieć wątpliwości, czy aby sobie nie utrudniłem sobie tą decyzją życia.

Studiował ktoś na kierunkach luźno związanych z informatyką i został później jednak programistą? Moglibyście powiedzieć, jak wyglądała wasza ścieżka zawodowa? Co robiliście na studiach?

#kiciochpyta #studbaza #informatyka

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f4ff42f6c849ff6cfff3b7e
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 8
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Studiowałem elektronikę, i na studiach z programowania miałem oczywiście assembler c i c++.
Ogólnie jest trochę osób które nie studiowały informatyki, nie jest to większość ale są. Po kilku latach nie widać tez różnicy co ktoś studiował.
  • Odpowiedz
OP: @MamJakisNick: Ja mam w sumie tylko przedmioty informatyczne do 4 semestru - przez pierwsze dwa podstawy, algorytmika itp, potem bazy danych i już długo nic.
Udało ci się znaleźć staż w czasie studiów, czy przekwalifikowałeś się później?

@Czarna_ksiazka: Tak, tylko cała zabawa to będzie znalezienie stażu ;) A papierek też mimo wszystko się przydaje, chociażby żeby HR nie wyrzuciło od razu CV do śmieci :P
... przynajmniej tak
  • Odpowiedz