Wkurza mnie jak policjant mówi, że pomarańczowy to może być sok! Niech spojrzy na sygnalizację i niech powie czy to jest kolor żółty? Niech zmienią żarówki bo te co świecą są pomarańczowe!
@Altru: mnie generalnie wkurzają wszyscy ludzie którzy nie mają nic mądrego do powiedzenia więc się #!$%@?ą do słówek w stylu "nie tir tylko ciągnik siodłowy", "nie okręt tylko statek" itd. xD
@StukilowaRurzowa: Nie są, bo zamiast "łodzi podwodnej" prawidłowo powinno być "statek podwodny", albo "okręt podwodny". "Statek" jest bardziej ogólne, a "okręt" jest jednostką pływającą. Np. samolot można nazwać "statkiem powietrznym", ale "okrętem powietrznym" już nie.
@Prezes_roku: co ty wymyśliłeś z tą łodzią :D Twoim zdaniem np. żaglówki to nie łodzie?
Co do okrętu podwodnego
Okręt podwodny a łódź podwodna
W niektórych językach indoeuropejskich spotyka się albo rzeczowniki odprzymiotnikowe (na przykład ang. submarine, chorw. podmornica, hiszp. submarino, wł. sottomarino), albo terminy, które dosłownie na polski przełożyć by można jako „łódź podwodna” (ros. podwodnaja łodka, подводная лодка,
Wkurza mnie jak policjant mówi, że pomarańczowy to może być sok!
Niech spojrzy na sygnalizację i niech powie czy to jest kolor żółty?
Niech zmienią żarówki bo te co świecą są pomarańczowe!
że żółty zapala się przed czerwonym, a pomarańczowy przed zielonym xD
@StukilowaRurzowa: Ci są najgorsi, bo przecież nie ma mowy potocznej, jest tylko oficjalna XDD
To chyba jest jedno i to samo, ale mnie boli "łódź podwodna". Łódź ma napęd wiosłowy.
@StukilowaRurzowa: Nie są, bo zamiast "łodzi podwodnej" prawidłowo powinno być "statek podwodny", albo "okręt podwodny". "Statek" jest bardziej ogólne, a "okręt" jest jednostką pływającą. Np. samolot można nazwać "statkiem powietrznym", ale "okrętem powietrznym" już nie.
Co do okrętu podwodnego
W niektórych językach indoeuropejskich spotyka się albo rzeczowniki odprzymiotnikowe (na przykład ang. submarine, chorw. podmornica, hiszp. submarino, wł. sottomarino), albo terminy, które dosłownie na polski przełożyć by można jako „łódź podwodna” (ros. podwodnaja łodka, подводная лодка,
Ciekawe co by powiedział gdybyś na taką uwagę odparł, że rzułta to może być morda