Hej Mirki, mam pytanie w sprawie wymiany waluty przez osobę fizyczną, dla przykładu mam np 10000 pln i wymienię to w kantorze internetowym np na dolary po korzystnym niskim kursie i załóżmy ze za np pół roku wymienię to spowrotem na pln po kursie wyższym i tym samym bede np 500 pln na plusie, jak to sie potem rozlicza, albo gdzie zglasza zeby nie mieć potem problemów? Oprocentowanie obecnie w bankach wynosi 0,01% i jeszcze wszystko drozeje wiec jesli powyzszy sposob nie przejdzie to chyba bym trzymała kase w obcej walucie, help ;p
@Silver86: Nie dam sobie warkoczy obciac, ale tego sie najprawdopodobniej nie zglasza. W koncu po co komu (urzedowi jakiemukolwiek) wiedziec, ze kiedys tam wymienialas w koncu nie tak znow wielka ilosc dukatow. A wypowiadam sie, bo sam nie zglaszalem i nie zamierzam:)
@richard73p: no jednorazowo sie raczej nie interesuja, wiec mozliwe ze tez oleje albo wymienie w stacjonarnym, kwota by byla 25k pln więc jesli kurs by spoko poszedl w gore to bylabym okolo 2500 na plusie, ale to bede musiala troche poczekac
@richard73p: moze nie pójść, najwyzej na 0 wyjde, byle nie stracić, ale kupilam za 3,75 i 3,9-4 jest realne bez problemu myślę zeby odsprzedać za jakis czas
@richard73p: no odkad w banku oprocentowanie spadlo na 0,01% dajac z kwoty 40k szalone 2 zl zysku mscznie i wizja inflacji ze moje 40k bedzie zaraz warte 20k to pomyslalam czy by po prostu nie trzymać kasu w dolarach, a jeśli cos extra by wpadlo byloby milo
@Silver86: Jak to fajnie, ze juz nie zarabiam w PLN. Ale serio mowiac, masz zagwozdke. Moze najlepiej te dukaty przehulac? Skarpetki Ci nie zaproponuje
@richard73p: nie po to oszczedzam zeby przechulac ;p lubie miec komfort psychiczny i gdybym np stracila prace, jakies zabezpieczenie i chce kiedys poleciec na malediwy ;p
@Silver86: Ups... sorki za wykazanie sie totalnym brakiem wiedzy. Zatem tym bardziej sie sprezaj. Jak juz nie znajdziesz nikogo, mozesz solo. Grunt, ze zdazysz
#kiciochpyta #waluty #kantoralior #kantor #oszczedzanie
@dobrzecisiewydaje: dzieki :)