Wpis z mikrobloga

Jak się robi gulasz z łopatki taki domowy?

A może z szynki? Wie ktoś? Rozumiem że kroję wieprzowinę i co dalej, gotuję i dodaję jakieś składniki? Czy smażę i dodaję jakiś bulion czy coś? Potrzebuję przepisu ale w wersji dla Anona.

#gotujzwykopem #gotowanie #pytaniedoeksperta
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@N4ght: Kroisz w kostkę, rozgrzewasz olej w garnku, pokrojona kostkę obsmażasz na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, dodajesz pokrojona cebulę, zalewasz piwem, żeby przykryło mięso i pyrkasz +/- godzinę na kilogram mięsa. Pieprz i sól dla smaku, 15 minut przed końcem wkruszasz kromkę czerstwego razowego chleba, żeby gulasz zagęścić. Może być?
  • Odpowiedz
@N4ght: Kroisz w kostkę, oprószasz mąką, podsmażasz na ostrym ogniu na smalcu (do zrumienienia), przerzucasz do gara. Podsmażasz cebulę i dorzucasz do mięsa. Zalewasz bulionem do przykrycia składników. Powoli dusisz do miękkości z listkiem laurowym, zielem angielskim.
Jeśli chcesz, do duszenia możesz dorzucić pokrojoną pieczoną paprykę, pieczarki, pomidory, zioła, przyprawy (np. suszoną paprykę, chilli)
  • Odpowiedz