Wpis z mikrobloga

Tytuł: Nim zawisną
Autor: Joe Abercrombie
Gatunek: fantasy
★★★★★★★★

Drugi tom trylogii Pierwsze Prawo.
Pierwszy raz mam coś takiego, że nie mam żadnej ulubionej postaci, ani żadnej, która mnie irytuje, nudzi itp.
Wszyscy są po prostu spoko. Dzięki temu nie czekam, na rozdziały z udziałem tej postaci, nie zniechęcam się, że muszę akurat przeczytać rozdział o postaci, która mnie wkurza. Uważam to za plus tej trylogii.

No i trzeba jeszcze wspomnieć o inkwizytorze Sand dan Lannister... to znaczy Glokta.
No przecież ta postać jest tak podobna do Tyriona ze "Starcia królów". Abercrombie trochę chyba jednak przesadził z upodobnieniem Glokty do postaci stworzonej przez Martina.

#bookmeter
panpikuss - Tytuł: Nim zawisną
Autor: Joe Abercrombie
Gatunek: fantasy
★★★★★★★★☆☆
...

źródło: comment_1594664362UCnAtESb8yREGv2yXR7IKR.jpg

Pobierz
  • 8
@panpikuss: tak ciekawości, jakie są podobieństwa tych postaci?

Co do samej książki, polecam oryginał - polskie tłumaczenie jest, delikatnie mówiąc, nie najlepsze. A już mistrzostwem świata jest audiobook.
@tomtom666: Obie są generalnie nielubianymi postaciami w świecie książki, obie działają głównie w sferze spiskowania, obie broniły miasta, obie wyglądają delikatnie mówiąc brzydko, Glokta i Tyrion mają wtrącenia podczas dialogów, co na prawdę myślą, a mówią oczywiście co innego.
@panpikuss: no to trochę za mało, żeby postawić tezę zerżnięcia postaci od innego autora. Podobieństwa pewnie będą, bo taki archetypiczny typ postaci przewija się w literaturze od setek lat, ale tak samo będzie podobieństwo do każdego "brzydkiego nie docenianego".