Aktywne Wpisy
Volantie 0
Czesc. Ktos moze potwierdzjc ze to prawda?
W artykule dalej powiedzieli ze wszyscy odczują podwyzke pradu
Ale Ci co mnjej go zuzywalj okolo 1500kwH rocznie to troche mocniej bo niby w tym przypadku bedzie drozej nawet az o 80%
I tak sobie mysle, teraz place stednio za prad 200 zl miesiecznie (2 osoby, kuchenka na prad i podgrzewacz elektryczny wody cieplej w kranach tez na prad)
To teraz moze byc prawie 360
W artykule dalej powiedzieli ze wszyscy odczują podwyzke pradu
Ale Ci co mnjej go zuzywalj okolo 1500kwH rocznie to troche mocniej bo niby w tym przypadku bedzie drozej nawet az o 80%
I tak sobie mysle, teraz place stednio za prad 200 zl miesiecznie (2 osoby, kuchenka na prad i podgrzewacz elektryczny wody cieplej w kranach tez na prad)
To teraz moze byc prawie 360
RobieZdrowaZupke +149
Jak byłem mały to bardzo lubiłem czytać mity i niezmiernie mnie irytowało, gdy nazywano Zeusa "Dzeusem". Chyba głównie w literaturze Parandowskiego takie nazewnictwo występowało. Ja myślę, że gdyby Zeus istniał naprawdę, to by #!$%@?ł piorunami w każdego, kto nazwie go Dzeusem.
Autor: Joe Abercrombie
Gatunek: fantasy
★★★★★★★★☆☆
Drugi tom trylogii Pierwsze Prawo.
Pierwszy raz mam coś takiego, że nie mam żadnej ulubionej postaci, ani żadnej, która mnie irytuje, nudzi itp.
Wszyscy są po prostu spoko. Dzięki temu nie czekam, na rozdziały z udziałem tej postaci, nie zniechęcam się, że muszę akurat przeczytać rozdział o postaci, która mnie wkurza. Uważam to za plus tej trylogii.
No i trzeba jeszcze wspomnieć o inkwizytorze Sand dan Lannister... to znaczy Glokta.
No przecież ta postać jest tak podobna do Tyriona ze "Starcia królów". Abercrombie trochę chyba jednak przesadził z upodobnieniem Glokty do postaci stworzonej przez Martina.
#bookmeter
Co do samej książki, polecam oryginał - polskie tłumaczenie jest, delikatnie mówiąc, nie najlepsze. A już mistrzostwem świata jest audiobook.
https://www.youtube.com/watch?v=8cWP1lAxK8M