Wpis z mikrobloga

@magnes125: Co to za gatunek? Ja w tym roku sadziłem pierwszy raz i łagodniejsze odmiany (Jalapenio, Pimiento de Padron) dopiero mi zaczynają kwitnąć, a w ostrzejszych (Habanero, Bhut Jolokia) nie ma nawet zalążków kwiatów. Zastanawiam się czy to nie wina bardzo deszczowej wiosny gdzie praktycznie nie było słońca, czy one po prostu w naszym klimacie tak późno kwitną.
@LiczbaPi: Pierwsza to thai orange hot, a druga sweet banana. Z tego co obserwuje to wszystkie super hoty dłużej zbierają się do kwitnienia. Ja akurat nie mam, ale widzę u innych. U wilgotność spowodowała tylko to, że musiałam je nawozić dolistnie bo podłoże nie przesychało. Ciąłeś, obrywałeś kwiaty i czym nawozisz?
@LiczbaPi: chyba późno kwitną, ale też za zimno teraz było - zimowanie krzaków pomaga. Mocno problematyczne są Rocoto.

@magnes125: to jakaś szklarnia? Problematyczne czasem bywa wybarwianie, bo część zbierzesz, a część zostaje zielona - potem ostatnie Lemon Dropy wybarwiały się u mnie na parapecie, aż większość liści spadała. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@HansLanda88: Nie, to tylko balkon obłożony poliwęglanem. Z racji tego, że nie siałam jakoś turbo wcześnie, to przestałam około 15 czerwca obrywać kwiaty właśnie po to, żeby miały czas dojrzeć bo też mam obawy, że skończą zielone ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@magnes125: Na początku trochę podciąłem, ale chyba niezbyt poprawnie bo niektóre się nie rozgałęziły tylko dalej rosły w górę. Nawożę zwykłym nawozem do warzyw z marketu. Na pewno zawaliłem sprawę z doniczkami, bo kupiłem szerokie, ale dosyć płytkie, a ponoć papryka woli się ukorzeniać w dół niż w szerz. Kwiatów nie obcinałem, bo dopiero w tym tygodniu pojawiły się pierwsze (i to tak jak pisałem tylko na niektórych odmianach i wydaje
Na początku trochę podciąłem, ale chyba niezbyt poprawnie bo niektóre się nie rozgałęziły tylko dalej rosły w górę.

@LiczbaPi: Ja np. źle (testowo) podcięłam sobie aji i też mi nie kwitnie jeszcze. Rozgałęzia się, ale na kwiaty to sobie jeszcze poczekam.

Nawożę zwykłym nawozem do warzyw z marketu.

Jakim? W sensie jakie ma npk? Ja daje swoim kristalony i mimo, że nie są jakieś ogromne, to kwitną bujnie i nawet ich
@Niewiemja: Mam 4 doniczki aji. Tylko jedna przycięta późno nie kwitnie. Powinieneś pamiętać czemu. Reszta normalnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I nie wiem czy to longhorn bo się pomyliłam z podpisywaniem. Nijak nie jest podobny do drugiego krzaka. Nie wiem co to :D
@freepoint: Jak późno, to późniejsze kwitnienie? Ja późno wysadziłam bo zimno było i wydawało mi się, że na parapecie szybciej mi urosną niż na dworze poniżej 10 stopni. Żałuję teraz trochę :D